Žatečtí patrioti chtějí opravit Mederův dům. Ze vzácné kulturní památky je dnes ruina

6. květen 2017

Původní středověká dispozice nebo prokázaní majitelé zhruba půl tisíciletí do minulosti. I to jsou věci, které dělají z takzvaného Mederova domu v Žatci unikátní kulturní památku. Bývalá chlouba města je dnes ale značně zchátralá. S tím se nechce smířit pár žateckých nadšenců, kteří plánují jeho záchranu.

Pozdně barokními vraty se vstupuje do Mederova domu, který kdysi patřil k nejhonosnějším ve městě. Dnes je z něj jen žalostná ruina. Suť ze zřícených krovů a zdí zavalila původní obytné místnosti. Vše je zarostlé trávou. Vzácná kulturní památka je přitom spjatá s nejzazší historií města.

„Dům stojí na místě, kde se v Žatci bydlelo od pradávna. Stojí v tom nejcentrálnějším prostoru toho bývalého slovanského hradiště, které se v průběhu 13. století etablovalo do raně středověkého města,“ vysvětluje Petr Antoni, předseda dobrovolnického spolku, který se snaží dům zachránit.


Spolek podal žádost o dotace, má platné stavební povolení i žádost o dotace. „Máme veškeré předpoklady k tomu, že pokud získáme tu dotaci, tak by se ten dům zachránit mohl,“ vysvětlil Petr Antoni. Spolek by chtěl připomenout středověké období památky, ale i období 20. let 20. století, kdy ho vlastnila rodina Mederů, po které zdědil jméno. Chtěli by zachovat třeba i gotický portál z terakoty, kterou by se do celé expozice vstupovalo. Využít by se mohl i gotický sklep pod Mederovým domem, který má téměř 70 metrů čtverečních podlahové plochy a výška stropu je přes 5 metrů.

Petr Antoni ze Spolku Mederova domu chce dům zachránit a otevřít v něm expozici o jeho hostorii

Pokud spolek dotaci dostane, mohla by být Medeerův dům zrekonstruovaný a otevřený veřejnosti do tří let.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio