Žatecký chmel propojil pivovary na nové pivní stezce v Krušných horách

7. červen 2018
Česko – země neznámá

Pivo je jednoznačně nejoblíbenější český nápoj. Česká piva spojuje především žatecký chmel. A právě ten nakreslil trasu nové turistické stezky. Vede od pivovaru k pivovaru, spojuje české a německé Krušnohoří a vyřeší vám případné letní turistické přemýšlení o tom, kam vyrazit.


Češi mají rádi turistiku a pivo. Obojí teď spojuje nová pivní stezka. Na české a německé straně Krušných hor ji vytvořila destinační agentura Dolní Poohří. „Spojili jsme sedmnáct pivovarů,“ říká ředitelka agentury Libuše Novotná. „Devět jich je na německé straně, osm v Čechách.“

Původně se stezka měla týkat jen deseti pivovarů, ale zájem předčil očekávání. „Všechny pivovary spojuje žatecký poloraný červeňák. Tahle unikátní odrůda chmele je proslulá po celém světě a pivo z ní uvařené má výjimečné vlastnosti,“ říká Novotná.

Co je na žateckém chmelu tak úžasného, vysvětluje Martina Valterová, sládková teplického pivovaru Monopol, který na pivní stezce také leží. „Chmel je vlastně konopí. Botanicky patří do stejné čeledi jako marihuana a i on umí ovlivnit lidskou psychiku. Obsahuje totiž silici zvanou farmazen, která dává mozku pokyn, aby pil dál.“
A právě žatecký chmel má farmazenu tolik, že je mezi českými chmely unikátní. Dáte-li si jedno pivo vyrobené z tohoto chmele, pravděpodobně nebude poslední. V Teplicích z něj vaří světlý a polotmavý ležák a také ovocné pivo s příchutí višní.

Cesta po pivní stezce ovšem není klasickou turistickou výpravou. Nejde o to nazout dobré boty a během jednoho odpoledne obrazit sedmnáct pivovarů. „Odhadem měří pivní stezka asi 250 kilometrů. Takže je to spíš o tom, že si třeba během prázdnin uděláte sedmnáct výletů na sedmnáct pěkných míst,“ vysvětluje Novotná.

A aby vaše pivní turistické putování mělo smysl, můžete si vyzvednout speciální kartu a do ní si nechat potvrdit návštěvu každého z pivovarů. Na důsledné sběratele čekají jako odměna speciální půllitry s logem pivní stezky.

„Kromě hrací karty dostanete ve všech pivovarech také mapu s informacemi a tipy na další zajímavosti ve městech, do kterých vás pivní stezka zavede.“ Podle Libuše Novotné hrála při výběru pivovaru pro stezku svou roli i atraktivita místa, v němž pivovar sídlí. Kromě Teplic navštívíte díky pivní stezce třeba také Osek, Perštejn, saské Aue a samozřejmě Žatec. Kompletní informace hledejte na facebookové stránce krušnohorské pivní stezky.

Spustit audio