Zastupitelé v Duchcově rozhodují o prodeji 10 domů, kde žijí sociálně slabí

2. březen 2012

Celkem deset domů převážně v historické části města chce prodat radnice v Duchcově na Teplicku. Značně zchátralé domy obývají sociálně slabí. Ti mají strach, že jim noví majitelé domů neprodlouží nájemní smlouvy, anebo že razantně zvednou výši nájemného.

Zastupitelé 1. března rozhodli o tom, že změní pravidla, podle kterých se doposud v Duchcově obecní domy prodávaly. Změnou je především to, že nový vlastník domu bude muset do dvou let opravit fasádu domu tak, aby vyhovovala požadavkům radnice i památkářů.

Platí to, ať koupí dům stávající nájemníci formou společenství vlastníků, nebo například soukromá firma. Domy radnice prodá za odhadní cenu. Pokud majitel splní podmínku a dům opraví, radnice mu uhradí náklady spjaté s touto opravou, maximálně ale do výše padesáti procent kupní ceny domu. Naopak, pokud majitel dům neopraví, bude muset radnici zaplatit pokutu ve stejné výši, tedy padesát procent odhadní ceny nemovitosti.

Radnice chce prodat tímto způsobem deset domů. Z těch si nájemníci koupí jeden nanejvýš dva domy. Ve většině prodávaných domů totiž žijí sociálně slabí, kteří budou rádi, pokud dosáhnou po opravách domů na nájem. Radnice vydělá zhruba třicet milionů korun, když nepočítáme to, že samotnou výhrou pro město je fakt, že do obnovy historické části města nebude muset investovat ani korunu.

Radnice v Duchcově tvrdí, že obyvatelům v prodaných domech nehrozí to, že přijdou o střechu nad hlavou. Jednak proto, že případné vyšší nájmy prý budou kompenzovat nižší náklady na energie v zateplených domech a pak - radnice chce do kupních smluv zanést podmínku, která radnici bude zaručovat právo veta při obsazování bytů v opravených domech případně i právo mluvit do nájemních smluv. To je ale dost kontroverzní bod – není totiž jasné, jak by město chtělo mluvit do nájemní politiky domu, který bude v soukromých rukou.

Velké nebezpečí pro nájemníky shledala Vládní agentura pro začleňování, která provedla detailní studii, ze které vyplývá, že desítky nájemníků by razantně zvýšené nájemné neunesly. Podle agentury totiž v této lokalitě žijí lidé, kteří nemají dluhy vůči městu, kteří naopak mají velký potenciál se vzdělávat, mají chuť pracovat a zlepšovat své sociální postavení. Případná výpověď ze stávajícího bytu by ale jejich situaci mohla nenávratně zhoršit. O prodejích konkrétních domů budou v Duchově jednat zastupitelé v květnu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio