Zastupitelé severočeské Krupky zrušili kontroverzní prodej stavebních pozemků

23. listopad 2020 13:53

Zastupitelé Krupky na Teplicku zrušili prodej stavebních parcel. Jak upozornil Český rozhlas minulý týden, město prodalo pozemky v atraktivní lokalitě lidem z radnice a jejich blízkým.

Podle oslovených makléřů byla cena 250 korun za metr čtvereční mimořádně nízká.

Místostarosta Rostislav Kadlec z KDU-ČSL 23. listopadu vysvětloval, že navrhuje prodej pozemků zrušit, protože případ vyvolal negativní reakce lidí.

„Ke změně našeho postoje nás vedlo to, že není možné hazardovat se jménem města Krupka. Samozřejmě bereme názory občanů velmi vážně – máme negativní ohlasy na prodej těchto pozemků, proto jsme se s kolegy rozhodli podat návrh na zrušení tohoto usnesení,“ shrnul Kadlec.

Výhled ze stavebních parcel, které město Krupka prodalo lidem z radnice a jejich příbuzným

Pozemky měla získat vedoucí odboru správy města, její dcera, člen místní ČSSD a dcera zastupitele. Ti nechtěli už dříve prodej pozemků komentovat.

Kupní smlouvy ještě nepodepsali, proto zastupitelé mohli prodej ještě zrušit.

Zastupitelstvo nebylo při rušení prodeje jednohlasné

Například starosta Zdeněk Matouš, který je bývalým členem ČSSD, na jednání zastupitelstva tvrdil, že město při prodeji postupovalo správně a cena 250 korun za metr čtvereční je v pořádku. Naopak varoval před zrušením prodeje s tím, že se město může dostat do potíží a může čelit žalobám lidí, kteří měli parcely získat a zrušením prodeje o ně přijdou.

Místostarosta Rostislav Kadlec navrhl pozemky na náklady města zasíťovat, vybudovat příjezdovou cestu a v budoucnu je znovu nabídnout k prodeji. Případ tím ale nekončí. Mezitím se totiž okolnostmi prodeje parcel začala zabývat policie.

„My jsme se tím prodejem začali zabývat na základě zveřejněné reportáže. Následující den jsme ze státního zastupitelství obdrželi podnět k prověření, takže celou situací se nyní zabývají kolegové z oddělení hospodářské kriminality,“ potvrdil krajský policejní mluvčí Daniel Vítek.

Doplnil, že zrušení prodeje automaticky neznamená, že se police přestane případem zabývat. Naopak podle něj bude dál zjišťovat, zda někdo neporušil zákon.

autoři: Artur Janoušek , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související