Zastupitelé Libereckého kraje schválili další kotlíkové dotace. K dispozici je přes 60 milionů korun

28. červen 2023 09:20

Krajští zastupitelé 27. června 2023 schválili další kolo kotlíkových dotací na výměnu kotlů na pevná paliva, které nesplňují platné emisní normy. Kdo může o peníze požádat, zjišťovaly naše redaktorky.

Čtěte také

Žadatelem o takzvané kotlíkové dotace může být vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu a bytové jednotky v Libereckém kraj. Musí svoji nemovitost vytápět kotlem na pevná paliva první nebo druhé třídy emisní třídy, což jsou kotle, jejichž provoz se snaží Evropská unie omezit kvůli tomu, že jsou neekologické.

O dotaci si nemůže požádat například podnikatel, který má takový zastaralý kotel ve firmě, a podobně. Dotace je výhradně určena vlastníkům nemovitostí, které jsou k bydlení. Jde i o chaty a chalupy, kde žadatel musí doložit, že je trvale obývá nejméně jeden rok.

Další podmínkou je, že žadatelem může být jen osoba, která pobírá starobní důchod, nebo invalidní důchod třetího stupně. Žádat může rovněž ten, kdo v době podání žádosti o kotlíkovou dotaci pobírá příspěvek na bydlení. Je to proto, aby na peníze dosáhli lidé, kteří jsou sociálně slabší a plnou cenu za nový kotel by si nemohli dovolit zaplatit.

Dotace se v tomto kole vztahují na kotle na biomasu s ručním, nebo automatickým přidáváním, nebo na tepelná čerpadla. V případě kotlů na biomasu je výše dotace 130 tisíc korun, u tepelných čerpadel je podpora 180 tisíc. Dotace tak může pokrýt až 95 procent nákladů na pořízení nového typu ekologických kotlů.

Novinkou v tomto kole dotací, které je zaměřeno na sociálně slabší občany, je, že žadatelé dostanou peníze na nový kotel předem, ne až po tom, co si ho pořídí za své finance a předloží veškeré vyúčtování, jak tomu bylo v předchozích kolech kotlíkových dotací.

Liberecký kraj začne žádosti přijímat od 4. září 2023, ukončení příjmu žádostí stanovili zastupitelé na jaro roku 2024.

Liberecký kraj nabízí také konzultační hodiny zdarma, kde odborníci zájemcům o kotlíkovou dotaci se vším poradí. Konzultace probíhají už teď (červen 2023), a to ve třetím patře Evropského domu, který sídlí hned vedle Krajského úřadu. Lidé se mohou dostavit v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin, v ostatní pracovní dny pak od 8 do 14 hodin.

autoři: Jana Pavlíčková , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související