Zástupci Děčína diskutovali s obyvateli o budoucí podobě Labského nábřeží

9. září 2021 11:12

Labské nábřeží v Děčíně by mělo projít velkou proměnou. Město plánuje jeho rekonstrukci od kruhového objezdu u Mototechny po Hladový kámen za Tyršovým mostem. O tom, jak by si nábřeží představovali sami obyvatelé, se 8. září večer debatovalo v Děčínské městské knihovně.

Ve velkém sále městské knihovny v Děčíně se sešlo zhruba 20 lidí. Za město pak přišla náměstkyně primátora pro rozvoj Anna Lehká z Volby pro Děčín i městský architekt Ondřej Beneš.

„Ten návrh musí počítat s tím, že ten jez bude. Ta varianta nás omezuje víc, než kdyby ten jez nebyl,“ vysvětlil architekt, s jakou situací budou pracovat zájemci o architektonickou soutěž na budoucí podobu nábřeží.

Obyvatele i živnostníky, kteří na nábřeží žijí a mají svoje podnikání, trápí hlavně tamní rušná doprava.

„Bylo by dobré udělat přechod pro chodce, protože teď tam nikde nepřejdete,“ navrhoval Petr Kubina.

„Jestliže bude nápad zklidňující Labské nábřeží, je potřeba počítat s extrémními dopdy v jiných částech města. Labské nábřeží opravdu hodně ovlivňuje infrastrukturu toho města,“ vysvětloval dopravní expert z fakulty ČVUT Ondřej Smíšek.

Město plánuje architektonickou soutěž vyhlásit ještě do konce letošního roku. „Předpokládáme prosinec, pak bude nějaké období pro zpracování návrhů od uchazečů. Následně by pak měla být i vernisáž došlých návrhů – tu bychom předpokládali někdy v květnu, či červnu 2022,“ upřesnila Anna Lehká.

Zástupci Děčína diskutovali s obyvateli o budoucí podobě Labského nábřeží

Podle ní by pak bylo možné zpracovat projektovou dokumentaci a vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele stavby.

„To zahájení vychází zhruba na duben roku 2024. To už by se mohlo začít se samotnými pracemi,“ upřesnila ještě Tereza Svobodová z odboru rozvoje.

Město počítá, že kompletní proměna nábřeží vyjde na zhruba 100 milionů korun. Zájemci o budoucí podobu nábřeží mohou svoje návrhy posílat na magistrát do 15. října.

Spustit audio

Související