Zásadní rekonstrukce nemocnice v Děčíně začala. Největší změny letos čekají internu

1. březen 2017

V děčínské nemocnici začala první etapa rekonstrukce. Největší proměnou letos projde budova interny. Krajská zdravotní, vlastník pěti nemocnic v Ústeckém kraji, investuje do stavebních úprav v této nemocnici letos víc než 40 milionů korun.

Jako první přišla na řadu výměna oken v budově chirurgie. „Vyměněno máme tak 40, 50 oken. Dalších 90 nás čeká,“ konstatuje vedoucí správy majetku děčínské nemocnice Petr Kronus.

Výměna oken na téhle budově není žádná maličkost. Jedno takové okno má skoro 3 metry na výšku. „Jsou to plastová trojskla, kvůli tepelné i zvukové izolaci. Dělá se to za provozu. Jedno oddělení se vystěhuje, přestěhuje se do volného…“ vysvětluje Kronus. „Jsou to oddělení ORL, gynekologie a chirurgie,“ upřesňuje ředitel nemocnice Michal Hanauer.

Kromě výměny oken na budově chirurgie čeká letos největší stavební úpravy dominanta nemocnice – budova interny.
„Součástí rekonstrukce interny bude výstavba nového gastrooddělení, přístavba prostoru pro magnetickou rezonanci a bude postaven zcela nový interní příjem,“ říká ředitel nemocnice Michal Hanauer.

Letos se změní především budova interny

Budova interny dostane zateplení, nová okna, dveře, a také vodovodní a odpadní potrubí. Rekonstruovat se budou i vnitřní prostory.

„Zatím můžeme říct, že bude kompletně přestěhovaná gastroenterologická ambulance do náhradních prostor. Jinak bude celá rekonstrukce prováděna za plného provozu,“ říká mluvčí Krajské Zdravotní a.s. Jiří Vondra.

Po první vlně rekonstrukce vznikne v nemocnici také jednotný příjem. „Když má pacient zdravotní problém, bude směřován do jednoho místa, nemusí bloudit po nemocnici,“ vysvětluje Hanauer.

Pacienty děčínské nemocnice pak v další fázi rekonstrukce čeká zbrusu nová budova, kde bude akutní příjem, takzvaná „Emergency“, nové operační sály nebo sterilizace.

Krajská zdravotní odhaduje investici do nového objektu zhruba 320 milionů korun. Lékařské vybavení a přístroje by se chtěla pokusit získat z dotačních programů.

autor: dap
Spustit audio