Zápisy do prvních tříd základních škol začaly. V Ústeckém kraji k nim má jít zhruba 8 500 dětí

1. duben 2019 15:41

V Česku začaly zápisy do prvních tříd základních škol. Podle krajského úřadu by v Ústeckém kraji v září mělo poprvé do lavic usednout asi 8 500 dětí.

Zápisy potrvají až do konce dubna, datum si každá škola stanovuje sama.

V Bečově na Mostecku přicházeli první předškoláci už 1. dubna. Další mohou dorazit ještě zítra. Celkem jich v obci nedaleko Mostu očekávají pouhých14.

Jednou z podmínek, které dítě musí před nástupem do první třídy znát, je rozeznávání barev. Jaké jsou další podmínky, popisuje ředitelka základní školy v Bečově, Marcela Kynclová.

„Děti by měly samy bez maminky zvládat komunikaci s dospělými, znát barvy, orientovat se v prostoru, měly by umět si zavázat tkaničky, obléct se, zapnout si zip, na interaktivní tabuli umět poznat ovoce, zeleninu, rozlišit geometrické tvary, a další takové běžné věci,“ vypočítává Kynclová.

Co konkrétně každého předškoláka při zápisu čeká, popisuje učitelka Petra Doksanská: „Mnoho legrace, zábava a hraní – bude porovnávat barvičky, hrát si s různě velikými tvary, když bude chtít, řekne básničku nebo namaluje obrázek.“

V Bečově je základní škola spojená s mateřskou školou. Většinu dětí, které přijdou k zápisu, proto učitelky dobře znají.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související