Zanedbávané a týrané koně zachraňuje Rolinka v Křížanech v Podještědí

28. únor 2013

V Křížanech v Podještědí funguje už 15 let koňský domov důchodců Rolinka. O ušlechtilé koňské vysloužilce se stará Zuzka Poláková, které už začíná pomáhat i její dcera Eliška. V poslední době jim nedají spát osudy koní, o které se jejich majitelé nestarají a mnohdy je dokonce i týrají.

Naposledy Zuzka Poláková vykoupila dva koně od majitele z Benešovska, který se o ně špatně staral. Jde o kobylku Rebeku a zatím bezejmenného hřebečka.

Smutný pohled těchto ušlechtilých zvířat ji zmobilizoval natolik, že se rozhodla zaplatit i jejich dopravu na svou farmu a všechny potřebné léky, přestože sama neustále bojuje s nedostatkem peněz.

Chce, aby byli oba co nejdřív fit. „Dostávají speciální musli s bylinkami, vitamíny a další přípravky. Mlsají.

Zuzka má stáje a velké pastviny. Svou vlastní farmu vlastně taky zachránila. Před lety zachvátil kravín, kde měla koně, požár. Lidé jí poslali peníze na novou farmu. Měla ale obrovské problémy se stavební firmou a přišla o spoustu peněz. Boj o nové stáje ale nevzdala a teď se raduje z toho, že jsou konečně zastřešené.

„Máme šest přístřešků, protože většinou děláme pastevní ustájení s ohledem na zdravotní stav zvířat, je to pro ně nejlepší.“ popisuje Zuzka.

Ví, že se péče o koně vyplatí. Zachránila už desítky grošáků,vraníků i hnědáků. V poslední době jich bylo nejvíc právě z Benešovska, kde je problémová farma, které čas od času veterináři koně kvůli nedostatečné péči odebírají.

„Až budete mít hotové krve na převoz, tak mi zavolejte alespoň den dopředu, kdy budete chtít kobylu dovézt.“ hovoří Zuzka se zájemcem o koně, kterého zachránila a dostala do dobré kondice. Teď ho může prodat a získat další peníze na krmení a léky. „ Jsou to tři roky, co sem 25 koní přijelo v šíleném stavu. Na vlastní náklady jsme financovali veterinu, kováře ,veškerou kloubní výživu, veškerou péči.“

Zanedbané koně z Benešovska zatím Zuzka prodala, až na jednoho, všechny: “Po boji s právníky, po soudním odhadu cen koní, jsme koně odprodali za odhadní cenu novým majitelům, kteří jsou s nimi naprosto spokojení. Koníci fungují, dali se dohromady, dopadlo to dobře.“ Zuzka věří, že dobře dopadnou i kobylka Rebeka i hřebeček, kterému teď vybírá jméno.

Pokud i vás zajímá osud koní nebo chcete nabídnout pomoc, můžete zavítat na webové stránky Rolinky a tam se dozvíte další podrobnosti.


Zvětšit mapu
Spustit audio