Zámek Zákupy připomíná Habsburky. Nově jsou k vidění tři pokoje

První etapu proměny svého zimního okruhu dokončil Státní zámek Zákupy na Českolipsku.

„Hotové jsou zatím tři z deseti místností v prvním patře,“ řekl kastelán Vladimír Tregl. V někdejší letní císařské rezidenci přibyly dva pokoje lantkraběnky a kardinálský pokoj. Jde o prostory v prvním patře severního křídla zámku, které poslední desítky let sloužily jako depozitáře a nikdy před tím nebyly veřejnosti přístupné.

Návštěvníci si je budou moci prohlédnout do 29. dubna a pak znovu až od listopadu. Podle kastelána je jejich cílem nabídnout v zimním období něco jiného než v hlavní návštěvnické sezoně, proto začali s proměnou zimního okruhu.

Zákupský zámek je národní kulturní památkou, loni ho navštívilo 24 673 lidí. Zákupy patří letos mezi hlavní objekty dlouhodobého projektu Národního památkového ústavu „Po stopách šlechtických rodů“. V tomto roce pokračuje připomínkou Habsburků. Na zámku je budou připomínat speciálními prohlídkami a kulturními akcemi. Navíc v souvislosti s výročím 200 let od narození Bedřicha Smetany zámek ukáže i klavír, na nějž hrál slavný skladatel Ferdinandovi Dobrotivému.

Zámek Zákupy navštívil redaktor Tomáš Mařas. Poslechněte si jeho reportáž. 

Spustit audio

Související