Zámek Nový Hrad v Jimlíně zahajuje sezónu se zpožděním – připravil ale pro návštěvníky další prohlídkový okruh

22. květen 2020 09:56

Letošní sezóna hradů a zámků začne s dvouměsíčním zpožděním. Památky mohou otevřít od 25. května. Pondělky sice obvykle bývají zavíracím dnem, ale pro tento poslední květnový to na mnoha místech neplatí. Výjimečně otevře třeba zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. Sezónu odstartuje s novým prohlídkovým okruhem, který návštěvníky zavede na zámeckou věž.

Původně gotická věž v roce 1994 přišla při letní bouřce při požáru o střechu, pak dostala barokní báň. Výstup na věž je nově třetím prohlídkovým okruhem.

„Je to takový vstřícný krok pro návštěvníky, kteří nemají na prohlídku tolik času nebo nechtějí absolvovat celou tu prohlídku – jeden okruh s průvodcem trvá hodinu, takže oba okruhy jsou na dvě hodiny, a kdyby k tomu přibyla výstava, je to na tři hodiny,“ vysvětluje ředitel zámku Josef Kabát.

Prázdninová výstava se otevře za měsíc – tentokrát se věnuje korunovačním klenotům.

„Nese název České korunovační klenoty na dosah. Kromě replik českých korunovačních klenotů se návštěvníci seznámí i s osudy 22 korunovaných panovníků,“ přibližuje výstavu ředitel zámku Nový Hrad Josef Kabát.

Spustit audio

Související