Zámecký statek v Újezdě nade Mží nabízí výstavy i procházku mezi domácími i exotickými zvířaty

25. září 2022

Jan a Jarmila Slepičkovi skupovali zámek v Újezdě nade Mží v okrese Plzeň-sever postupně od roku 1993 až do roku 2015. V současnosti zde turisté mohou absolvovat prohlídku interiéru zámku s různými výstavami a především pak prohlídku zámeckého statku, kde jistě zaplesá srdce jak malých, tak i velkých návštěvníků.

Ti zde totiž najdou spoustu zajímavých zvířat, a to jak ta běžně doma chovaná, jako jsou třeba králíci, kachny nebo slepice, tak i rarity, jakými je velbloud, papoušek či pštros.

Na Zámeckém statku v Újezdě nade Mží

„Máme tu nový pár pávů - Jeníčka a Mařenku. Pak jsou tady quessantské ovce, což je nejmenší plemeno ovcí na světě. Tyhle ovce navíc nebečí, ale mečí. Říkáme tady dětem takový příběh, že naše ovečky vychovávala koza. Od ní se naučily cizí řeč a od té doby mečí,“ říká s úsměvem průvodce na zámeckém statku Jiří Riedel.

Dalším z mnoha místních zvířat je kůň. „Je to fríský kůň, což je jedno z největších plemen koní vůbec. Máme zde dokonce stádo o osmi koních. Tato zvířata se často využívají ve filmu jakožto koně rytířů,“ dodává průvodce.

Quessantská ovce

Malí táborníci se na zámeckém statku mohou zapojit i do nejrůznějších aktivit: „V létě tady u nás pořádáme jak příměstské, tak pobytové tábory. Děti se tady během dne starají o zvířátka a pobytoví táborníci to mají zpestřené tím, že zde mohou přenocovat,“ říká Jiří Riedel.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio