Zámecký park na Sychrově láká rozlohou, zajímavými dřevinami i výhledy do okolní krajiny

30. duben 2021

Historie Zámku Sychrova v Libereckém kraji sahá až do 15. století, kdy na jeho místě stávala tvrz. Ve století 16. to pak byl panský kamenný dům a na konci 17. století nevelký barokní zámeček. Ten se roku 1820 dostal do rukou Rohanů, kteří na Sychrově sídlili 125 let. Ti za tu dobu změnili nejen podobu zámku, ale také jeho okolí.

Už kníže Karel Alain Rohan začal s budováním okrasné zahrady a na jeho práci navázal roku 1850 kníže Kamil Rohan, vášnivý botanik a sběratel. Zámecký park dosáhl rozlohy 26 hektarů a i dnes udivuje obrovským arboretem, vodními prvky a řadou romantických zákoutí.

Zámecký park je tvořený systémem tří os, kterému se říká Husí nožka. Nejlépe je patrný z dvouramenného schodiště, kde byl hlavní vchod do zámku. Široký centrální průhled je zakončený Oranžerií. Pravý průhled je prodloužený alejí Rohankou, kudy se na zámek přijíždělo od staré silnice mezi Turnovem a Libercem. Levý průhled není dnes již příliš patrný kvůli růstu stromů a dalších dřevin, které zakrývají pohled na Arturův hrad, což byla vstupní brána do někdejší Rohanské obory o rozloze 88 hektarů.

Za knížete Kamila Rohana bylo v zámeckém parku celkem pět skleníků a v nich obrovská sbírka orchidejí, která čítala na 485 druhů. V parku bylo za jeho éry vysazeno 1 498 druhů dřevin. Dodnes se z nich dochovalo velké množství, především ty, které patří do regionu střední Evropy.

Obzvláště pyšní jsou současní správci zámku na buk Rohanův vyšlechtěný v zámeckém parku zahradníkem Vojtěchem Maškem. Na Sychrově se zrodila i lípa zlatistvá či rohanova růže. Kromě řady buků a dubů zmiňme ještě metasekvoji tisovcovou, tsungu kanadskou či řadu jedlí a borovic či několik douglasek. Z křovin určitě pak stojí za zmínku šeříky či rododendrony.

Rudolfova vyhlídka, v pozadí Ještěd

Své místo si v parku najde každý. Kastelán Miloš Kadlec má oblíbenou Rudolfovu vyhlídku v levé části parku, odkud je vidět vesnička Třtí a údolí řeky Mohelky se Sychrovským viaduktem. Atraktivní je i čínské jezírko a několik dalších vodních prvků, některé i s vodotrysky. A nechybí ani zajímavé stavby. Vedle Oranžerie stojí vodárenská věž, rezervoár vody na závlahu. U aleje Rohanky zaujme nově zrestaurovaná chaloupka, kde si hrávaly dcery posledního majitele zámku. V zámeckém parku se dají trávit dlouhé hodiny, je krásný v každém ročním období. Aktuální otevírací dobu parku najdete na stránkách Zámku Sychrova.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.