Zámecká věž v Karlových Varech je pozůstatek loveckého hrádečku, který si nechal postavit Karel IV.

13. květen 2023

Karlovy Vary jsou město s dlouhou historií a mnoha architektonickými památkami. Pokud byste ale na jeho území hledali hrad, který by se tu logicky mohl nacházet, hledali byste marně. Jeden tu ale kdysi stával. Na jeho místě dnes najdete Zámeckou věž, která se v nedávné době opět otevřela pro veřejnost.

Původní strážní hrad si nechal na skalnatém ostrohu postavit císař Karel IV., který tu prokazatelně v letech 1370 až 1376 pobýval. V 15. a 16. století ale hrad vystřídal mnoho majitelů a nakonec zchátral. Poslední ranou byl pro tuto gotickou stavbu požár, který zachvátil město v roce 1604.

O čtyři roky později vyrostla na jeho místě barokní hláska, z níž trubač ohlašoval významné návštěvy. I tato věž ale prošla řadou úprav. Poslední zásadní změna vzhledu je z roku 1911, kdy k ní přibyl i panoramatický výtah podle návrhu architekta Friedricha Ohmanna.

V novodobé historii zůstala věž dlouhá léta bez využití. Až v roce 2022 se konečně otevřela veřejnosti. Kromě jedinečného výhledu na město nabízí Expozici UNESCO, která prezentuje jedenáct Slavných lázeňských měst Evropy, jež byla včetně Karlových Varů v červenci 2021 společně zapsána na Seznam UNESCO.

Kromě toho se tu můžete také zastavit na výbornou kávu z lokální pražírny. Tu si můžete vychutnat na terasách věže a užít si tak jedinečný výhled. Až se na Zámeckou věž vypravíte, nezapomeňte, že zážitek z její návštěvy začíná už při cestě panoramatickým výtahem.

Spustit audio