Základní školy v Chomutově už znají počty nových ukrajinských žáků. Realita ale může být jiná

24. srpen 2022 10:55

Na základních školách v Chomutově už ředitelé mají informace o počtech ukrajinských dětí, které by měly od září nastoupit do školy. Vycházejí přitom ze situace na konci minulého školního roku a ze zápisů do prvních tříd, které proběhly v červnu. Konečná čísla ale můžou být na každé škole jiná.

Důvody jsou podle vedení jednotlivých škol v podstatě tři. Ten první je ten, že některé rodiny se stěhují a v červnu ještě nevěděly, ve kterém městě nebo zemi budou jejich děti do škol chodit. Často se tak stává, že v červnu rodina dítě přihlásila do dalšího ročníku, přes prázdniny se ale odstěhovala do Polska nebo Německa za zbytkem rodiny a škole jen poslal zprávu, že dítě nenastoupí.

Dalším důvodem je návrat rodin zpět na Ukrajinu. Například na základní škole Hornická loni končilo ročník 22 ukrajinských žáků, pokračovat jich ale bude z minulého školního roku jen 16. Šest děti se totiž s rodinami vrátilo domů.

Třetí důvodem je, že někteří uprchlíci přišli do Chomutova až během prázdnin a spoléhají na to, že se místo pro jejich dítě ve škole najde.

Volná místa školy mají, ale ne ve všech ročnících

Podle vedení některých škol se kapacita jejich volných míst liší v konkrétních třídách a ročnících. Například na 3. základní škole v Chomutově budou mít problém další prvňáci, tam už kapacita podle vedení školy téměř není. Naopak ve vyšších ročnících na druhém stupni ještě místa jsou.

Naopak na základní škole Hornická v Chomutově ještě mohou přijmout další děti do prvních a druhých tříd a do deváté třídy. Zbylé ročníky už musí vedení školy posílat jinam.

Obdobná je situace i na dalších chomutovských základních školách.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související