Základní školy se připravují na distanční výuku. Až do 2. listopadu ji nařídila vláda

13. říjen 2020 12:50

Základní školy se připravují na distanční výuku i na prvním stupni. Začít má 14. října – děti by se měly vrátit do školních lavic 2. listopadu. 12. října to oznámila vláda jako součást opatření proti šíření koronaviru. Kromě příprav techniky a učitelů se snaží vedení škol vyřešit i otázku provozu školních jídelen.

Žákům prvního stupně 8. základní školy v Mostě on-line výuka příliš vadit nebude. Mnohem větší starosti má ale vedení školy.

Ředitel Roman Ziegler nečekal, že by se první stupeň uzavřel: „Předpokládali jsme, že se omezí druhý stupeň, u prvního jsme to ale nečekali. Nějaké přípravy jsme ale dělali, takže úplně nepřipravení nejsme.“

Na škole se tak rychle instalují aplikace do notebooků a ladí se technické problémy.

„Všichni učitelé jsou na on-line výuku připraveni, i když ta dovednostní úroveň je různá. Vysílat budeme ze školy, je tu i technická podpora v případě, že by něco nešlo,“ dodává Ziegler.

Jeho kolega Jan Peška, ředitel základní školy v Meziboří na Mostecku chce, aby se žáci a učitelé on-line setkávali převážně v rámci hlavních předmětů nejméně dvakrát týdně.

„Distanční výuka není pouze o tom, že budou žáci několik hodin denně sledovat monitor. Učitelé mohu žáky úkolovat jak domácími úkoly, tak pracovními listy. Žáci mohou také plnit různé úkoly v rámci virtuálních her, při kterých mohou třeba i vyrážet do přírody,“ vysvětlil Peška.

Škola je i připravená zapůjčit výpočetní techniku domu, k dispozici má zhruba tři desítky tabletů.

Učitelé z mezibořské školy si budou moci vybrat, jestli chtějí učit z domova nebo budou docházet do školy. Vedení školy také hledá způsob, jak udržet v chodu školní jídelnu a nabízet obědy v zatavených krabičkách přes okénko.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související