Základní škola v Krásné Lípě znovu čelí kritice školní inspekce kvůli rozdělení žáků ve třídách

31. říjen 2016

Základní škola v Krásné Lípě znovu čelí kritice České školní inspekce. Ta sleduje školu od doby, kdy se na ní obrátili nespokojení rodiče romských žáků. Vadilo jim, že ve škole vznikla převážně romská první třída. Do věci se vložila i kancelář ombudsmanky. Požaduje, aby sousední Rumburk zvážil, jestli bude do svých škol dál přijímat žáky z Krásné Lípy. Chce tak zabránit odlivu dětí z krásnolipské školy.

Do hledáčku České školní inspekce se základní škola v Krásné Lípě dostala před rokem a půl. Tehdy ředitelka rozdělila žáky do prvních tříd tak, že vznikla třída převážně romských dětí.

„Říkáme to pořád dokola ‒ bylo to rozděleno podle toho, jestli se děti zúčastnily předškolního vzdělávání,“ vysvětluje kritéria pro rozdělení dětí nezávislý starosta Jan Kolář.

Rodičům se to ale nelíbilo. Vinili ředitelku Romanu Preyovou z diskriminace. Kvůli tomu se zřizovatel škol, město krásná Lípa, dopisuje s oběma úřady dodnes. Poslední dopis inspekce sice připouští zlepšení ve stavu výuky, stále však nachází pochybení v poradenské činnosti. Náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys také připouští, že se inspekci nelíbí vznik převážně romské třídy.

„Těžko budeme respektovat doporučení, že bychom mohli třídy přerozdělit a namíchat je na základě etnického klíče tak, jak je nám doporučováno,“ říká krásnolipský starosta Jan Kolář.

Letos se situace na krásnolipské základní škole opakovala

Kvůli nedostatku dětí se letos situace opakovala. Kvůli nedostatku dětí vznikly jen dvě třídy ‒ jedna alternativní a jedna obyčejná. Tam opět převažují romští žáci. Někteří rodiče proto dávají raději děti do škol v Rumburku.

Ombudsmanka tak navrhla Rumburku a Krásné Lípě koordinovaný přístup k přijímání žáků z jiných měst.

„Nebudeme porušovat zákon. Myslím si, že ten školský zákon hovoří jasně, a jestliže máme volnou kapacitu a rodiče dětí mají zájem o naši školu, beru to jako ohodnocení dobré práce,“ komentuje návrh ombudsmanky starosta Rumburku Jaroslav Sykáček.

Kancelář veřejné obhájkyně práv se zatím k celé kauze během jejího šetření vyjádřit nemůže.

autor: dap
Spustit audio