Zájem studentů o bydlení na ústeckých kolejích dlouhodobě klesá

21. srpen 2017

Za poslední 4 roky klesl zhruba o pětinu počet studentů, kteří se během studia na ústecké univerzitě ubytovali na vysokoškolských kolejích. Řada z nich totiž dala přednost dojíždění za studiem nebo bydlení na tzv. privátech, tedy pronajatých bytech, kde často bydlí víc studentů.

Za necelý měsíc začne vysokoškolským studentům nový akademický rok. V současné době se jich pro bydlení na kolejích přihlásilo téměř 600.

„Přijali jsme 591 žádostí o ubytování. Jde v podstatě o identické číslo, jako vloni. Někteří studenti se ještě rozmýšlí,“ vysvětluje ředitel Správy kolejí a menz ústecké univerzity Tomáš Kraus.

Řada studentů nevyužívá koleje proto, že do školy každý den dojíždí. Někteří se zase raději přestěhovali do pronajatého bytu. Podobně jako studentka Monika Ryšlinková. Podle ní je bydlení v pronajatém bytě výhodnější. Navíc sama při studiu pracuje a nemusí se tak o byt dělit se spolubydlícími.

„Nerada to říkám, ale ekonomicky výhodněji vychází byt. Ovšem málokdy seženete byt, do kterého nemusíte nic dokupovat. Pokud vám tedy nevadí počáteční výdaje, je pro vás z dlouhodobého hlediska byt výhodnější,“ vysvětluj Ryšlinková.

Bývalá vysokoškolská kolej K5 na Klíši

Podle ředitele kolejí Tomáše Krause vyjde studenta den ubytování na koleji na zhruba 98 korun. Nedostatek ubytovaných studentů byl i důvodem pro prodej koleje K5 na ústecké Klíši.

Podle studentky Moniky Ryšlinkové by si ale každý student měl bydlení na koleji zažít. Hlavně kvůli důležité zkušenosti: „Naučíte se vařit za hodně málo peněz, naučíte se sám o sebe postarat a spoléhat se sám na sebe.“

Letos to prozatím vypadá, že se pokles počtu ubytovaných studentů na kolejích podaří zastavit.

„Ten meziroční pokles je mezi 5 a 10 procenty každý rok. Pokud se ten trend zastavuje, a zatím to tak vypadá, bylo by to pro nás hodně příznivé,“ uzavírá ředitel ústeckých kolejí Tomáš Kraus.

Na kolejích by tak mohlo byt letos ubytovaných téměř 10 procent z celkových zhruba 8 900 studentů ústecké univerzity.

autor: bach
Spustit audio