Zájem o voličské průkazy v Ústeckém kraji před druhým kolem prezidentských voleb roste

23. leden 2023 15:20

Blíží se druhé kolo prezidentských voleb. Volební místnosti po celém Česku se otevřou v pátek 27. ledna ve dvě hodiny odpoledne. V souvislosti s volbami výrazně vzrostl zájem o voličské průkazy. Výjimkou není ani Ústecký kraj.

Asi největší zájem zaznamenali úředníci v Mostě – tam o možnost volit jinde zažádalo téměř 1000 lidí. V Děčíně, tam podle mluvčího Luďka Stínila vydali před prvním kolem voleb přes 470 průkazů. Před dalším kolem jich už je 622, a to ještě není konečné číslo.

Nezvykle mnoho lidí přišlo zažádat o voličské průkazy v Litoměřicích. Vedoucí odboru správních činností Milena Nováková uvedla, že k 23. lednu přišlo o 160 lidí více než při prvním kole voleb.

Stejný trend potvrdili také v Chomutově, Teplicích či Ústí nad Labem. V krajském městě přijali úředníci nejvíce žádostí v městském obvodě Město, a to necelých 1000. Ve srovnání s rokem 2018 tu evidují zhruba o 100 žádostí víc. Ty mohli lidé podávat do pátečního odpoledne on-line. Poslední možnost, do kdy úřady vydávají voličské průkazy, je do středečních 16:00.

Pokud jsou lidé v době voleb v izolaci nebo nemocní, mohou využít stanovišť drive-in nebo svůj hlas vhodit do přenosné schránky. Volit z auta půjde ve středu 25. ledna, seznam stanovišť je dostupný na stránkách krajských úřadů. V Ústeckém kraji jich je celkem sedm, a to v každém okresním městě.

Další možnost je volit přímo doma do přenosné schránky. O to, aby se k vám s ní dostavila volební komise, mohou lidé požádat telefonicky do čtvrtka 26. ledna do 20 hodin na krajském úřadě.

Spustit audio

Související