Zájem Čechů o lodní dopravu stoupá. Provozovatelé přístavu v Píšťanech pro ně připravují nové služby

7. červen 2023 08:00

Půjčovna lodí, nová síť vývazišť po celém Česku nebo nový přístav pro 100 plavidel. To jsou plány provozovatelů přístavu na Píšťanském jezeře na Litoměřicku. Reagují tak na zvýšený zájem o lodní průkazy i o takzvanou rekreační plavbu. Loď nebo člun si tu bude moci půjčit takřka kdokoliv.

Ředitel veřejného přístavu v Píšťanech Jiří Grus vysvětluje, jak se ovládá zhruba sedmimetrový motorový člun. Ten může řídit kdokoliv, a to nejen po Píšťanském jezeře. Právě tam má v příštím roce vzniknout nová půjčovna lodí – zájemci si tam budou moci půjčit až 30 lodí nejrůznějších velikostí a kubatur.

Podle Gruse je nejbližší větší půjčovna lodí až v Mělníce. Spolu s půjčovnou chtějí po celém Česku rozmístit i síť mol a vývazišť. „Objíždíme ty lokality, které by byly pro nás i zákazníky lukrativní a domlouváme s nimi spolupráci,“ přibližuje Grus.

Provozovatelé Píšťanského přístavu tak reagují na enormní zájem lidí o lodní průkazy i o samotná malá plavidla. „V roce 2022 byl počet těch evidovaných malých plavidel v republice necelých 21 000, v roce 2015 to bylo jen nějakých 15 000,“ upřesňuje Jiří Grus.

Ze stejného důvodu staví síť přístavišť také Ředitelství vodních cest. Jen v Ústeckém kraji aktuálně staví čtyři kotviště. V Roudnici nad Labem navíc přibude i servisní centrum.

Podobný servis podle Gruse chystají i v Píšťanech, jen pro menší lodě. „Chtěli bychom stavět nový přístav pro zhruba 100 lodí, kde by také mělo být i nějaké servisní středisko – jelikož těch lodí je víc a víc, tak ta střediska jsou potřeba,“ dodává.

Projekt nového přístavu je zatím jen na papíře ve fázi projektu a začátek samotné stavby se tak zatím těžko odhaduje.

Spustit audio

Související