Zahradnictví v Kozlech šetří vodou – závlahu jim zajišťuje uzavřený vodní systém

19. květen 2022 10:40

V Botanické zahradě v Teplicích zalévají každé ráno, v zahradnictví v Kozlech na Lounsku zase večer. V obou případech se ale bez umělé závlahy neobejdou. Ve sklenících to je samozřejmost, ale ani na venkovních plochách přírodní srážky nepostačují.

Květináče se stromky a keříky stojí na silných fóliích, k dalším vedou černé hadičky – tady v zahradnictví v Kozlech na Lounsku si s nedostatkem vody podle majitele Lubomíra Kaplana poradili.

„My tady máme uzavřený cyklus, takže tu vodu, které odtéká, stahujeme zpět do nádrže. Tam ji doplníme o živiny a vracíme ji zpátky do koloběhu. Nepoužíváme samozřejmě pitnou vodu, ale užitkovou. Ta pitná je tak drahá, že by pak už bylo jednodušší ty kytky vůbec nedělat,“ popisuje Kaplan.

Teploty jsou vysoké a deště málo

Umělá závlaha je pro zahradnictví nezbytná. „Za posledních šest týdnů tu napršelo asi pět milimetrů srážek, což je výrazný podprůměr. Přitom, když jsou teploty přes 25 stupňů, tak se musí zalévat každý den,“ vysvětluje Lubomír Kaplan.

Vodu do koloběhu v zahradnictví na okraji Kozlů dopouštějí z podzemní nádrže, kterou napustí během zimy. V létě ji pak doplňují užitkovou vodou ze studny.

„Tohle je původní statek. Ta voida se odsud stahovala, a my jsme tu původní žumpu, tu jímku, použili pro tento účel. I tam, kde to nebylo, jsme natáhli fólie a tu vodu stahujeme. Když stavíte zahradnictví na kopci, tak víte, že tam voda nebude,“ shrnuje Kaplan.

Čtěte také

Botanická zahrada v Teplicích také stojí na kopci. Tady ale zatím k zalévání používají pitnou vodu z řadu.

„Při výstavbě se tu nemyslelo na využití dešťové vody – tehdy na to ani nebyly takové technologie,“ vysvětluje ředitel zahrady Petr Šíla. Jak ale dodává, výhledově plánuje změnu. „Sice ta spotřeba je třeba vyšší, v tuto chvíli nás ale víc tíží třeba plyn, který letos stojí čtyřikrát víc než v loňském roce,“ dodává.

Energii v botanické zahradě totiž potřebují i pro závlahu ve sklenících s teplomilnými rostlinami, vodu pro zálivku zahřívají na 24 stupňů Celsia.

Spustit audio

Související