Zahrádkářů od Ohře na Žatecku a Lounsku se zákaz zalévání netýká

20. srpen 2019 10:00

Na Žatecku a Podbořansku stále platí zákaz čerpání vody z menších vodních toků. Vyhlášen je zatím až do října. Potoky a menší říčky mají totiž málo vody kvůli dlouhodobému suchu. Zákaz se ale netýká hlavního vodního toku v regionu – řeky Ohře. Tam je vody dost.

Radost z toho mohou mít zahrádkáři hospodařící na březích. Díky možnosti čerpat vodu z řeky nemají větší problémy kvůli suchu.

„Jsme už v důchodu, tak jsme tu téměř denně. Pěstujeme od všeho něco, baví nás to,“ říká zahrádkář Jiří Rajčinec, který má svou zahrádku mezi desítkami jiných v kolonii u řeky Ohře v Žatci.

O něco méně času na zahrádku má jeho soused, Jiří Gregor, protože ještě chodí do práce: „Musíte sem zajít 2x, 3x týdně, když je sucho, abyste zalili. Letos to sucho bylo jen krátce, loni to bylo horší – byla vypuštěná Nechranická přehrada, protože opravovali hráz.“

Radnice sice vydaly zákaz používání vody z menších toků, kde je vody málo – jako například Bočanky nebo Liboce.

Ohře se ale zákaz netýká. „Každý den spotřebuju minimálně 2 kubíky, to určitě, když to chcete mít zalité,“ potvrzuje Gregor.

„Dlouhodobě je stav podzemní vody velmi deficitní, už od roku 2014, kdy začalo suché období. Od toho roku chybí v podzemí zhruba jeden roční úhrn srážek,“ komentuje současnou situaci vodohospodář Povodí Ohře Jan Svejkovský.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související