Žádost Žatce o zařazení města na seznam chráněného dědictví projedná UNESCO v létě v Bahrajnu

30. květen 2018 09:40

UNESCO projedná nominaci Žatce jako města chmele na Seznam světového dědictví na přelomu června a července na zasedání v Bahrajnu. Nominace je hodnocena postupně už od roku 2017.

Starostka Žatce Zdeňka Hamousová z Volby pro město řekla, že podle zprávy Mezinárodní rady památek a sídel je pravděpodobné, že Žatec bude svou nominaci muset ještě přepracovat.

„Pro město Žatec a pro naší nominační dokumentaci jsou tři možnosti: buď padne návrh na zápis na Seznam světového dědictví. Může také padnout návrh na zamítnutí té žádosti, nebo může vzejít doporučení, že máme žádost nějakým způsobem doplnit, přepracovat a tak dále.,“ řekla Hamousová.

Podle ní má nyní město na základě předběžné hodnotící zprávy ICOMOS informaci, že nominace Žatce v souvislosti s chmelařstvím je pro UNESCO unikátní a její rozpracování podporuje.

Je ale možné, že z nominace bude potřeba vyřadit některé budovy, například v městské památkové zóně na náměstí Svobody. Naopak by do nominace mohly přibýt chmelnice.

Žatec jako město chmele je v úsilí o zapsání na prestižní seznam aktuálně nejdále. Druhou českou žádost předložil začátkem roku 2018 Hornický region Krušnohoří.

autor: ČTK
Spustit audio

Související