„Žádný prs nebyl malý na mou ruku“ chtěl mít u otisku své dlaně napsáno Zdeněk Svěrák

26. květen 2017

Dotknout se ruky Arnošta Lustiga, Jaromíra Jágra nebo Madeleine Albrightové. Takovou možnost mají lidé, kteří přijdou do nové Galerie křišťálových dotyků v Litoměřicích. V historickém centru města ji otevírá sklář Jan Huňát.

Výstava ukazuje skleněné plastiky dlaní, na kterých pracuje Jan Huňát už téměř deset let. Hned po otevření galerie mu do sbírky přibyde další cenný kus – otisk dlaně Marty Kubišové.

„Je tady Adolf Born, Josef Masopust, Zdeněk Svěrák… U toho se pozastavíme – když jsme dělali jeho otisk, tak jsme se ho ptali, jestli na to své dílo chce něco napsat, a on se podíval na svou dlaň, zamyslel se a říká: ‚Hmm…. Žádný prs nebyl malý na mou ruku!'“ vypravuje s úsměvem Jan Huňát.

Ruce ho fascinují, a to je z jeho povídání znát: „Africké ruce mají široké dlaně a kratší prsty. Arabové – ti mají krásné ruce… Dlouhé prsty a k nim i dlouhé dlaně. Nedá se přitom příliš poznat, jestli člověk sportuje. Co ale z ruky poznáte bezpečně je to, že je člověk starý. Bříška těch prstů jsou měkká, a to se pak odrazí i v té hmotě,“ popisuje Huňát.

Galerie křišťálových dotyků v Litoměřicích

Na vystavené exponáty v galerii si můžete i sáhnout a třeba i porovnat své ruce s rukama slavných lidí.

A jaký exponát je pro Jana Huňáta nejcennější? „Sir Nicholas Winton. Z jeho ruky se odrážejí iniciály zachráněných dětí… Ta jména vystupují z jeho dlaně.“

Galerie křišťálových dotyků bude otevřena veřejnosti každý den kromě pondělí, vždy od 10 do 17 hodin.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio