Začínají volby do zastupitelstev obcí a měst. V Ústeckém kraji kandiduje přes 14 200 lidí

23. září 2022 13:50

23. září ve 14 hodin se po celém Česku otevřou volební místnosti. Lidé začnou volit členy zastupitelstev svých obcí a měst. Ve třetině obvodů budou také rozhodovat o nových senátorech. V Ústeckém kraji se to týká Mostecka a Ústecka.

Podle dat Českého statistického úřadu letos kandiduje v komunálních volbách v Ústeckém kraji víc než 14 200 lidí. Většina z nich jsou muži. Těch je na všech kandidátkách do obecních voleb v regionu na 9000.

O hlasy voličů v Ústeckém kraji se uchází i 5188 žen. Jsou mezi nimi i dvě ženy, které ve svých 93 letech kandidují ve volbách v Roudnici nad Labem.

Ve 36 obcích v regionu je pak jasné, že se všichni kandidáti dostanou do zastupitelstev, a to kvůli stejnému počtu zastupitelských mandátů a počtu kandidátů v dané obci. Jde například o Dobroměřice na Lounsku nebo Zabrušany na Teplicku.

Největší zájem o místo zastupitele je v krajském městě, kdy se o 37 mandátů v Ústí nad Labem uchází 479 kandidátů.

V roce 2018 byla nejvyšší účast v komunálních volbách na Litoměřicku, kde přišlo hlasovat víc než 48 procent občanů. Nejnižší zájem byl naopak na Mostecku. Tam před čtyřmi roky přišlo volit jen zhruba 35 procent oprávněných voličů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související