Začíná česání chmele. Zájem o české aromatické odrůdy ve světě roste

20. srpen 2014

Dnes začíná sklizeň chmele. Pěstitelům nahrává větší zájem pivovarů v zahraničí po aromatických odrůdách, které se pěstují právě v Česku. Chmel letos zemědělci vysadili na skoro 4,5 tisíce hektarů.

Výsledky úrody je podle tajemníka Svazu pěstitelů chmele Michala Kovaříka zatím předčasné odhadovat, nicméně se dá předpokládat, že bude průměrná.

„V loňském ročníku bylo sklizeno 5300 tun, takže se dá odhadovat podobná sklizeň. Na trhu je v současnosti zájem o aromatické chmele, potažmo i o jemně aromatické chmele, kam patří třeba žatecký poloraný červeňák.“

Zemědělci by si však sklizeň představovali vyšší, z menší úrody viní hlavně nepříznivé počasí. Letní bouřky totiž zničily přes 10 hektarů chmelnic.

Svaz pěstitelů chmele se přimlouvá za to, aby v republice rostla výměra chmelnic. Regionům by to přineslo nová pracovní místa.

„Celková plocha je zatím podle předběžných čísel 4472 hektarů. Naší snahou je, aby se rozloha chmelnic zvýšila a vrátila na stav před třemi lety, což je na 5000 hektarů. Koneckonců je to příležitost pro lidi z regionů a pro zaměstnanost,“ říká Michal Kovařík.

Jedním z důvodů nárůstu výměry chmelnic je i rozsáhlá obnova těch, které v roce 2012 zničily mrazy a o rok později povodně.

České firmy loni vyvezly přes tři a půl tisíce tun chmele, což je meziročně o 15 procent méně. Pokles vývozu však ovlivnila právě nízká sklizeň z roku 2012. Největším odběratelem bylo Japonsko. Následují Čína a Německo.

autoři: jhn , jbe
Spustit audio