Žáci i učitelé si zvykají na výuku v rouškách. Tady jsou první reakce

22. září 2020 15:51

Školy si zvykají na výuku v rouškách. Starší školáci a studenti je mohou odložit jen při tělocviku, zpěvu a při svačině, dýchací cesty musejí mít zakryté i učitelé.

„Dnes máme první hudební výchovu s rouškami. Je to dobře, že si děti na chvíli mohou roušky sundat,“ myslí si učitel Karel Jakoubě z duchcovské základní školy Jaroslava Pešaty.

„Děti jsou z roušek většinou unavené, mě to trochu znervózňuje, ale dětem jsem říkala, že musíme udělat vše pro to, abychom vydrželi co nejdéle ve škole, protože ta práce na dálku je opravdu náročná,“ míní Klára Kruntová, která učí český jazyk, dějepis a informatiku.

Doma bez roušky, nebo ve škole s rouškou? Názory se různí

Škola teď zavedla dvě dvacetiminutové přestávky, kdy děti chodí ven na travnatý školní dvůr.

„Chceme, aby měly víc pohybu venku, aby si od roušek odpočinuly – aby tělocvik a takové ty předměty, které jde absolvovat venku, venku probíhaly,“ vysvětluje zástupkyně ředitelky pro druhý stupeň Vlasta Bártová.

„Raději bych byl doma, ale musím chodit do školy. Když mám roušku, tak se mi spouští rýma a slzím,“ stěžuje si sedmák z Duchcova Jirka Koutský.

Čtěte také

Stejně staří kluci ze žalanské školy reagují podobně: „Blbě se v tom dýchá.“ „A mluví.“ „A neslyší se potom.“ „Raději bych byl doma bez roušek.“ „Raději bych chodil do školy, ale bez roušek.“

„Nezavíral bych školu, protože už byla dost dlouho zavřená. Žáci potřebují být v kontaktu se svými spolužáky a učiteli, potřebují být v běžném provozu,“ myslí si Lukáš Šimon, ředitel školy v Žalanech.

Učitelka češtiny a zeměpisu Michaela Kaplanová nabízí jiný pohled: „Mně to připadá nehygienické. Pokud bychom měli mít roušky, tak bych nejen kvůli dětem, ale i kvůli pedagogům, navrhovala distanční výuku. Tady je ale ten problém, že podle mě nejsme, i přes tu předchozí zkušenost, tak připraveni. Ani ne tak my, pedagogové, jako spíš děti.“

Školy teď zvažují páteční ředitelské volno, které před prodlouženým víkendem doporučil ministr zdravotnictví.

Spustit audio

Související