Zachráněný menhir Zakletá panna uvidíte v zahradě žateckého muzea

10. září 2016

Lounsko a Žatecko nabízí turistům plnou náruč tipů na výlet. Snadno by proto mohli přehlédnout jeden pozoruhodný kámen – menhir s poetickým názvem Zakletá panna.

Menhir – tohle zvláštně znějící slovo pochází z bretonštiny a je to vlastně složenina ze slov MEN – tedy kámen a HIR – dlouhý. Menhiry byly vztyčovány na místech, která měla pro naše dávné předky důležitý význam.

Snad to byla místa se silnou energií, snad místa určená k pozorování hvězd a slunovratu a nejspíš obojí. Bohatou oblastí na menhiry je Žatecko. A jeden najdete přímo v Žatci. Nazývá se Zakletá dívka nebo Zakletá panna a najdete ho na zahradě zdejšího Regionálního muzea.

Menhir „Zakletá dívka“ není na původním místě. Žatecké muzeum ho zachránilo před zničením, protože v listopadu 1986 sem byl převezen z místa, kde původně stával ‒ z cesty z Března do Malnic. Ten kámen byl povalený a někdo by ho zničil,“ vysvětluje Zdeněk Klouček z žateckého muzea.

Menhir Zakletá panna je v současnosti k vidění v zahradě žateckého muzea

K tomuto menhiru se váže i pověst, podle které si menhir jeden sedlák odvezl z místa, kde stával, do svého statku, aby si z něj udělal sedátko. Začal mít ale problémy ‒ krávám se v mléce začala objevovat krev a v noci se k menhiru sbíhali psi, kteří žalostně vyli. To sedláka rušilo, dostal strach a odvezl ho zpátky.

„My ale nemusíme mít z toho kamene strach, protože my ho zachránili před zničením. Je určitě rád, že je tady chráněný,“ dodává k pověsti Zdeněk Klouček.

Spustit audio