Záchrana hrobky průmyslníka Dittricha v Krásné Lípě pokračuje, spolek získal další peníze

30. listopad 2019 11:45

Na deset let odhadují členové spolku Omnia opravy hrobky průmyslníka Augusta Dittricha v Krásné Lípě. „Je prosáklá vodou a po zastřešení se musí počkat, dokud nevyschne,“ odhaduje Jakub Děd, člen spolku.

Spolek vlastní hrobku od letošního roku. Od léta začala s rekonstrukcí. Momentálně se spolek snaží zachránit skleněnou mozaiku, jejíž pozůstatky se v hrobce našly. Stavba má špatnou statiku, proto se zajišťuje, aby se nezbortila. „Stavbaři dozdívají klenby,“ uvedl Děd. Pokračovat se bude zastřešením hrobky.

Omnium získalo na přestavbu dotaci sedm set tisíc korun od ministerstva kultury. Další peníze a materiál poskytla Krásná Lípa.

Unikátní skleněná mozaika v Dittrichově hrobce v Krásné Lípě

Horní část hrobky by se mohla časem zpřístupnit veřejnosti. „Byla by tam jakási připomínka rodiny Dittrichových,“ řekl Děd. Starosta Krásné Lípy Jan Kolář uvedl, že do města jezdí kvůli hrobce zejména němečtí turisté. „Právě kvůli popularizaci kolem obnovy je to zajímá,“ řekl Kolář.

Město se snaží při obnově hrobky pomáhat. „Prvním darem bylo dřevo, aby mohlo dojít ke statickému zajištění stavby,“ uvedl starosta Jan Kolář. Další dar podle něj schválili zastupitelé na posledním zasedání. Je jím opět řezivo, tentokrát na střechu, a částka třicet tisíc korun na střešní krytinu.

Stavbu, která stojí vedle krásnolipského hřbitova, převzal spolek od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v předvečer stého výročí úmrtí Carla Dittricha mladšího, jenž nechal hrobku vystavět

Mauzoleum navrhl v roce 1886 berlínský architekt Julius Carl Raschdorff, který je také autorem hrobky německého císaře Fridricha III. v Postupimi. Stěny krásnolipské hrobky jsou pokryty drobnou skleněnou modrozlatou mozaikou, mimořádné je také technické zázemí. Ke stavbě patří malá kotelna, díky níž bylo možné mauzoleum vytápět. Vnitřní výzdoby se ujal rodák z Krásné Lípy August Frind, z maleb se ale nic nedochovalo.

Ministerstvo kultury hrobku rodiny Dittrichů vyhlásilo v roce 2006 kulturní památkou.

Dobrovolníci pomáhají při obnově Dittrichovy hrobky v Krásné Lípě
autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související