Za střelbou na Slovensku stojí i řada nezodpovědných výroků některých politiků, říká David Tišer

24. říjen 2022

Minulý týden otřásla slovenskou i českou veřejností zpráva o střelbě před bratislavským gay klubem. Nenávistí motivovaný čin vůči LGBT+ komunitě si vyžádal životy dvou mladých mužů, Juraje a Matúše. Teprve 19letého útočníka našla policie mrtvého. Mnozí čeští a slovenští politici čelí kritice, že svými výroky podněcují nenávist vůči menšinám.

„Lidé, kteří mě sledují, si určitě všimli, že jsem se k tomu nijak nevyjádřil, protože mě to velice zasáhlo. Situace je velmi tragická, je z ní cítit bezmoc. Řada lidí, organizací a osobností neustále poukazuje na to, že LGBT komunita jsou jen obyčejní lidé. A přesto se kousek od nás stala obrovská tragédie,” říká LGBT aktivista a ředitel organizace Ara Art David Tišer. 

„Dopad na LGBT komunitu bude bohužel obrovský. Mají právo mít strach a obávat se o svůj holý život. 15letý kluk nebo holka, kteří si teprve uvědomuji svou identitu, se dočtou o událostech na Slovensku a bude to pro ně samozřejmě obrovský krok. BUdou mít strach o svůj život i o životy svých blízkých.”

Bezprostředně po události se strhla na Slovensku vlna solidarity s LGBT+ menšinou. Pietní akce se zúčastnila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová: 

„Prohlášení slovenské prezidentky Čaputové samozřejmě vnímám pozitivně. Jenom mě na celé situaci mrzí, že přišlo až v době, kdy o život přišli dva mladí lidé. Nejprve došlo k tragédii, teprve na ni reagujeme. Přitom jsou tady organizace, které na problematiku poukazují, v našem případě 10 let, v jiných případech 20 až 30 let, i déle.”

Tišer upozorňuje, že na střelby z nenávisti měla svůj podíl i řada nezodpovědných výroku některých českých i slovenských politiků:

„Slovenský případ nás upozornil na to, že nelze říkat cokoliv, protože se z toho poté může stát obdobná tragédie. Zodpovědní jsou i naši politici, protože se o určitých lidech vyjadřují tak, jak se vyjadřují.”

„Osobně jsem skeptický i k tomu, jestli vláda schválí manželství pro všechny. Myslím si, že ne. Ale samozřejmě různé iniciativy a neziskové organizace udělají všechno pro to, aby se lidé z LGBT komunity cítili rovnocenně a nemuseli se obávat o své životy.”

Organizace Ara Art plánuje řadu projektů na osvětu LGBT+ menšiny u nás i na Slovensku.

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související