Za několik dní začnou v Teplicích jen kousek od sebe fungovat dvě dialyzační střediska

29. srpen 2019

V Teplicích budou brzy dvě dialyzační střediska pro lidi s nemocnými ledvinami. Tuto péči od roku 1994 poskytovala v areálu nemocnice firma B. Braun.

Krajská zdravotní jí ale už neprodloužila pronájem, a společnost tak postavila nedaleko areálu novou budovu za zhruba 100 milionů korun. Přímo v nemocnici pak Krajská zdravotní 9. září otevře druhou dialýzu ve městě.

O pacienty zřejmě nebude mít nouzi ani jedno ze středisek

Obě firmy se chlubí nejmodernějším vybavením a příjemným prostředím pro pacienty. Obě kromě samotné dialýzy nabízejí nefrologické poradny pro lidi, kteří mají problémy s ledvinami, ale ještě dialýzu nepotřebují.

Firma B. Braun bude mít i nutriční poradnu pro pacienty s výživovými problémy v důsledku kombinace různých onemocnění.

Vedoucí lékař Vladimír Vojanec se odlivu pacientů neobává: „Jsem přesvědčen o tom, že pacienti nás za celé ty roky velmi dobře znají, vědí o našem přístupu i léčebných výsledcích. Také se tak vyjadřují, že nás preferují. S nemocnicí jsme dlouhé roky spolupracovali a chceme jí být partnerem i nadále.“

Krajská zdravotní prostory zrekonstruovala a vybavila za zhruba 30 milionů korun. Umístění přímo v nemocnici vidí generální ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala jako výhodu.

„Znamená to, že jsme pacientům nabídli jak primární, tak tu následnou péči v nemocnici. Pokud existují jiná pracoviště v této nebo sousední obci, nejsou to pracoviště nemocniční a případnou péči musí vyžadovat od nemocnice, kdežto v naší nemocnici toto oddělení už v současné době přímo spolupracuje s dalšími odděleními – probíhají tam akutní dialýzy,“ vysvětlil Fiala.

V Ústeckém kraji tak bude fungovat celkem 11 hemodialyzačních středisek.

Pacientů potřebujících dialýzu všeobecně přibývá. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna má 690 klientů v Ústeckém kraji, kteří na ni chodí. Mluvčí Vlastimil Sršeň se proto nedomnívá, že by dvě dialýzy v jednom městě měly nouzi o pacienty.

Spustit audio

Související