Za jízdu zaplatíte kartou i QR kódem. Vsetín koupí čtrnáct nových autobusů pro MHD

20. duben 2019 08:12

Město má s ČSAD Vsetín uzavřenou smlouvu na poskytování MHD do roku 2029. Společnosti pomůže v obnově autobusů evropská dotace ve výši 80 milionů korun.

Společnost ČSAD Vsetín chystá kompletní obnovu vozového parku pro obsluhu městské hromadné dopravy (MHD) ve Vsetíně. Ve městě tak budou jezdit jen nové autobusy, bude jich 14, řekl dnes novinářům starosta města Jiří Růžička (KDU-ČSL). Nyní zajišťuje MHD ve městě 11 autobusů, počítá se s rozšířením městské dopravy.

"Jsem rád, že po završení dlouhodobého úsilí nabídneme cestujícím přepravní komfort odpovídající moderní době. A to na všech linkách MHD. Je to jeden z dalších kroků, kterými chceme docílit, aby lidé při přepravě na území města preferovali hromadnou dopravu před osobní automobilovou," uvedl starosta.

Počet lidí v městské dopravě ve Vsetíně klesá. MHD je dražší než v Brně, tvrdí opozice

Dopravě ve Vsetíně má pomoci lepší MHD

Vsetínská radnice chce zvýšit počet cestujících, kteří využívají místní hromadnou dopravu.

Město má s ČSAD Vsetín uzavřenou smlouvu na poskytování MHD do roku 2029. Společnosti pomůže v obnově autobusů evropská dotace ve výši 80 milionů korun. O dotaci na nákup nízkoemisních autobusů pro MHD žádala firma již od roku 2016, uspěla letos. "Dotace pokryje 85 procent pořizovacích nákladů, zbývající část zafinancujeme z vlastních zdrojů," uvedl ředitel ČSAD Vsetín Oldřich Holubář.

Autobusy budou klimatizované a nabídnou poptávkové otvírání dveří. Ty budou tedy ovládány stlačením tlačítka ať už uvnitř či vně autobusu.
Oldřich Holubář, ředitel ČSAD Vsetín

Autobusy budou vybaveny moderním odbavovacím systémem, který přijímá i bankovní karty či QR kódy. "Autobusy budou klimatizované a nabídnou poptávkové otvírání dveří. Ty budou tedy ovládány stlačením tlačítka ať už uvnitř či vně autobusu. Především ale budou vozidla po celé své délce nízkopodlažní, to nám umožní zajistit bezbariérovost na všech trasách," uvedl Holubář.

ČSAD Vsetín nyní chystá vyhlášení výběrového řízení na dodavatele. "Termín uvedení nových autobusů na linky MHD ovlivní průběh tendru a také dodací lhůty jeho vítěze. Výrobci mají aktuálně hodně zakázek a dodací lhůty se pohybují i za hranicí devíti měsíců. Zakázku každopádně musíme realizovat do 20 měsíců," uvedl Holubář.

Vsetínská radnice plánuje vybudování točny pro autobusy na sídlišti Sychrov. Umožní tím zavést na sídliště městskou hromadnou dopravu. Letos by měla vzniknout projektová dokumentace, příští rok by se měl projekt realizovat.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související