Za deset let budeme stále platit korunami, domnívá se analytik Michl

Euro obíhá obchody a restaurace v některých evropských státech už 11. rokem. Zatím to vypadá, že v peněženkách lidí a na účtech firem ještě dlouho zůstane. O jeho přijetí se dlouho diskutovalo i u nás. Zatím se ale vstup do takzvané eurozóny stále oddaluje. Kdy budeme evropskou měnou platit také my v České republice? Co myslíte, bude to za 10 let? Ekonomové v projektu Česko 2023 věštili zářivou, ale i temnou budoucnost.

Cinkání euromincí poslouchají lidé v 17 evropských státech. Jestli k nim přibude také Česko, není vůbec jisté. Politici a ekonomové mluví o evropské měně několik let.

Euro v České republice není na pořadu dne

Třeba vláda bývalého premiéra Jiřího Paroubka počítala s tím, že euro přijmeme v roce 2010. Mirek Topolánek chtěl platit eurem nejdříve po roce 2012. A Petr Nečas v říjnu 2011 odmítl, aby jeho vláda stanovila pevný termín přijetí eura. Podle ekonomů toto téma stále není na pořadu dne. Třeba podle analytika Reiffeisen Bank Aleše Michla koruna v našich peněženkách ještě chvíli zůstane.

Čtěte také

„Za deset let možná budu vypadat jako hlupák, ale teď říkám, že nebudeme platit eurem, ale stále korunou. Hlavním důvodem bude, že náš stát bude založen na průmyslu, který potřebuje, aby se kurz měny hýbal. Když kurz posiluje, tak vás motivuje k tomu, abyste byl lepší, ale když oslabuje, tak vám pomáhá. To teď chybí například Řecku,“ uvažuje analytik Michl.

Euro do roku 2023 patrně vydrží

Podle dalších ekonomů nic nenasvědčuje tomu, že bychom měli euro přijmout. Hospodářská situace v Evropě není příliš růžová a problémy má samotné euro. Někteří analytici dokonce mluví o tom, že za deset let by nemusela evropská měna existovat vůbec. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka ale případný rozpad eurozóny tak jednoduchý nebude.

Čtěte také

„Vůle udržet euro je velmi silná. Němci velmi dobře vědí, že pokud by padlo euro, tak může padnout i celý projekt evropské integrace. To nechtějí připustit, protože by to pro ně znamenalo ztrátu. Šance, že vydrží euro dalších deset let, je podle mě velmi vysoká,“ říká David Marek.

Mince nahradí bezhotovostní platby

I když bude euro platit a stane se hlavní měnou také v České republice, mince jako takové nemusíme vůbec vidět. Bezhotovostní platby jsou totiž mezi domácnostmi a firmami stále oblíbené. Budeme vůbec mince a deset let potřebovat? A pokud ano, v jaké hodnotě budou?

„Za deset let při nějaké pěti až šestiprocentní nebo vyšší inflaci ztratí měna víc než 50 procent své hodnoty. Tím pádem mince typu centu nebo jednoeurovek ztratí na své hodnotě a nebudou mít důvod k existenci,“ říká ředitel Saxo Bank Praha Karol Piovarči.

Mince, se kterými lidé stabilně platí stovky let, zřejmě úplně nikdy nezmizí. Na mariáš nebo na zaplacení rohlíku se budou hodit vždycky. Na tom se shodují i ekonomové.

autor: jbe
Spustit audio