Z ruiny nejstarší celulózky Rakousko-Uherska bude wellness centrum s loftovými byty

6. říjen 2021

Některé staré továrny na severu Čech se pomalu, ale jistě rozpadají. Ty, které mají štěstí, jsou renovovány – vznikají v nich například galerie, koncertní sály, loftové byty nebo zázemí pro turisty. Jednou z těch šťastných je bývalá továrna na celulózu a papírna v Neštědicích, postavená v roce 1881 firmou Brune Kisker, Zellulose und Papierfabrik – první celulózka v rakousko-uherské monarchii, kde se tato surovina pro výrobu papírku vyráběla od roku 1882.

Ruina cihlové fabriky v Neštědicích, známá pod názvem BEAS, by podle odhadů do dvou let spadla. Naštěstí ji ale koupila firma VG Real Estate Ostrava.

Jednatel společnosti Richard Škopek se netají obdivem ke stavitelskému umu našich předků: „Stavěli s takovou precizností, že má smysl tu stavbu zachránit. I po 100 letech vidíme, že zub času do stavby kousnul, ale stavba jako celek drží, cihly jsou kvalitní.“

Tento rok zaměstnanci firmy vyklízejí nepořádek z vnitřních prostor, kácejí a řežou nálety, zastřešují děravé a propadlé střechy plachtami, aby jimi přes zimu nezatékalo a objekt dále nechátral.

Zajímavostí je, že v továrních prostorách se nacházejí železné artefakty, kladky a jeřáby, o které dokonce projevilo zájem ústecké muzeum. Zůstanou ale na svém místě, budou součástí objektu i v budoucnu. Zachován bude i desítky metrů vysoký cihlový komín.

Poslechněte si celý rozhovor Evy Bucharové s Richardem Škopkem – dozvíte se, jak má VG Real Estate Ostrava plány s železničním koridorem před továrnou nebo co se stane s okolím areálu BEAS.

Spustit audio

Související