Z rozhledny Dalibor v Zaječí uvidíte Novomlýnské nádrže a Pavlovské vrchy jako na dlani

18. leden 2022

Celoročně zdarma přístupnou rozhlednu najdete v Zaječí na Břeclavsku, na vrcholu zvaném Kalvárie. Výstup k ní ale žádnou kalvárií není. Naopak. Poměrně snadno dostupná, nově postavená vyhlídková věž jménem Dalibor odmění výletníky krásnými výhledy na celé vinařské srdce jižní Moravy.

Rozhledna je pojmenovaná po prémiové řadě vín Vinařství U Kapličky. Víno dostalo jméno po vinaři a jednateli společnosti Daliboru Babáčkovi. Vyhlídková věž je poměrně nová. Majitel vinařství, pan Žďárský ji vybudoval v roce 2012. Od té doby se o ni zaměstnanci pečlivě starají a provádějí na ní skoro až nadstandardní údržbu.

Jiné věže na opuštěnějších místech musí zpravidla čelit vandalským útokům. Ani tady není bohužel o taková dílka nouze, ale rychleji než jinde berou za své pod novými nátěry a díky výměnám poškozených dílů. Návštěvníci se tak mohou radovat nejen z výhledů, ale i pěkně udržované rozhledny jako takové.

Vrchol Kalvárie v nadmořské výšce 262 metrů je snadno dostupný pěšky i na kole. A pro ty, kteří se špatně pohybují, je k dispozici nedaleké parkoviště. Samotná rozhledna je ale opatřena poměrně strmými ocelovými schůdky se sklonem téměř shodným s klasickými štaflemi. I když je vyhlídková plošina jen ve výšce osmi metrů nad zemí (celkově má rozhledna 11 metrů), pro hůř pohyblivé lidi je těžko dostupná. Nicméně i od paty rozhledny je výhled velice pěkný a stojí za to sem vyrazit, ať už je kondice jakákoliv.

Pohled na obec Zaječí s dominantou kostela sv. Jana Křtitele

Pálava, vodní hladina i Dukovany

U každé rozhledny je důležité, co je možné z ní spatřit. V tomto případě je těch panoramat opravdu hodně. V nejbližším okolí jsou to samozřejmě vinice, protože oblast je pěstováním vinné révy vyhlášená. Dále na sever se rozkládá Brno, východní výhled nabízí blízkou obec Zaječí i s dominantou kostela sv. Jana Křtitele nebo v pozadí Kyjovskou pahorkatinu, při dobrém počasí dokonce i vrcholky Karpat.

Jižním směrem jsou vidět Valtice a dále větrné elektrárny na rakouské straně. Za opravdu ideálních povětrnostních podmínek by se mohly objevit i špičky Alp. Úchvatné pohledy se pak otevírají západním směrem na Novomlýnské nádrže s pozadím Pálavy, Pavlovských vrchů a známé zříceniny hradu Děvičky. Na severozápadním obzoru lze pak zahlédnout oblaka páry z chladících věží dukovanské jaderné elektrárny.

Pohled na vinařství a rozhlednu z východní strany. Na obzoru vlevo lze poznat oblaka páry, vycházející z chladicích věží dukovanské jaderné elektrárny

Rozhledna Dalibor je přístupná kdykoliv, celoročně a zdarma. Vedle stojící kaplička pochází z roku 2007 a je zasvěcena svatému Urbanu z Langres. Ten je patronem vinařů, zahradníků a bednářů. Je tu k dispozici i několik laviček se stolky. Místo působí romanticky, a tak není divu, že si jej často vybírají zamilované páry, které se v objetí kochají, třeba při západu slunce a se sklenkou místního lahodného vína, krásnými výhledy na okolní krajinu.

Spustit audio