Z Prahy na Chomutov by se mělo jezdit bezpečněji. Do roku 2024 po čtyřproudé silnici

16. březen 2015

Desítky mrtvých a zraněných si za posledních 14 let vyžádaly dopravní nehody na hlavním tahu z Prahy do Chomutova. Silnice R7 je na Lounsku z větší části jen dvouproudá a to svádí k nebezpečnému předjíždění, které má fatální následky. Ředitelství silnic a dálnic teď přišlo s novými termíny rozšíření celé silnice na čtyřpruh.

Jak uvádí dopravní policie, čísla jsou velice nepříznivá. Silnice 1/7 se podílí zásadním způsobem na počtech obětí a následků dopravních nehod. Podle jejich statistik bylo od roku 2001 do loňského roku na obchvatu Loun usmrceno celkem 27 osob, 16 osob bylo těžce zraněno a 95 osob bylo zraněno lehce. Šetřeno zde bylo celkem 292 dopravních nehod.

To je více než dvacet dopravních nehod ročně. Policisté proto už několik let volají spolu se starosty měst a obcí, které leží u frekventované silnice, po zkapacitnění této důležité dopravní tepny. „Nejčastější příčinou tragických dopravních nehod je čelní střet vozidel. Tudíž, pro nás je nejzásadnější věcí realizace rychlostní komunikace jako směrově rozdělené komunikace, která zabrání čelním střetům vozidel a zásadně tak sníží následky dopravních nehod," konstatuje vedoucí lounské dopravní policie Jiří Král.

Stát už v minulosti sliboval několikrát přebudování dvouproudé silnice na čtyřpruh se svodidly uprostřed. Nejprve měla být stavba dokončena v roce 2000, pak v roce 2010. Ještě loni to vypadalo, že ministerstvo dopravy nebude mít na rozšíření silnice po celé délce peníze a řešením měl proto být tzv. střídavý třípuh, kde by se v obou směrech měnil počet jízdních pruhů. Teď už se opět počítá s původním plánem a na stole jsou nově i termíny dokončení.

„Celá průjezdná R7 ve čtyřpruhu od Prahy po Chomutov by měla být nejpozději do roku 2024," řekl po schůzce se zástupci Ředitelství silnic a dálnic starosta Loun za Unii pro sport a zdraví Radovan Šabata. Kromě středočeského úseku R7 od Slaného zbývá rozšířit silnici od Panenského Týnce kolem Loun až k Postoloprtům. Nejtragičtější úsek, tedy obchvat Loun, by měl být podle lounského starosty dokončen dříve.

„Nejvíce připravené jsou 3 úseky, které by měly v rozmezí druhé poloviny 2016 a první poloviny roku 2017 mít stavební povolení a budou připraveny k realizaci. Je to ten náš nešťastný obchvat města Loun a pak je to obchvat Panenského Týnce. Dalším úsekem, kdy by se mohlo v roce 2017 začít stavět je úsek od Chlumčan k Sulci. R7 na Lounsku by tak mohla být dokončena kolem roku 2020. Pokud ovšem stavbu nezdrží například odvolání neúspěšných zájemců v rámci výběrového řízení na dodavatele stavby," říká starosta Šabata.

autor: Jan Beneš
Spustit audio