Z pampelišek se dá vyrobit nejen med. Zkuste třeba pampeliškové kapary
Pampelišková sezona trvá vlastně od jara až do podzimu. Květy, listy i kořeny se v lidovém léčitelství používají už celé věky. My se tentokrát zaměříme na pampelišková poupata.
Vydejte seněkam na čistou louky a nasbírejte si je. Přes den, protože ráno byste nepoznali, co jsou poupata a co jen nerozvinuté květy.
Poupata se výborně se hodí na pampeliškové kapary. Originály jsou z poupat květů keře kapary trnité. Je to skutečná delikatesa.
Pampeliškové kapary vyrobíte tak, že poupata nejdříve omyjete a spaříte v cedníku, necháte okapat, prosolíte a zalijete je horkým octem – klasickým, jablečným či jemným vinným. V podstatě můžete použít i lák z okurek, pokud jste je už spotřebovali a nechcete lák vylévat.
Poupata by měla být v nálevu na chladném místě určitě dva týdny. Dbejte na to, aby byla ponořená, bylo by dobré je zatížit.
Falešné kapary můžete přidat do salátů, na pizzu i na těstoviny.
Související
-
Kořen pampelišky má na jaře největší sílu. Pomůže při problémech s ledvinami, žaludkem či játry
Hadí mlíčí, kněžská pleš, lví zub, mnišská hlava – takhle všelijak říkali naši předkové pampelišce, tedy smetance lékařské. My si dneska posvítíme na její kořen.
-
Na léčivé účinky pampelišky už jsme zapomněli. Pojďme to změnit
Pampeliška je pro mnohé prostě hezká kytička. Už jí ani nevnímáme. Její druhé jméno, smetnka lékařská, ale napovídá, že tahle zdánlivě obyčejná bylinka umí léčit.
-
Pampeliška je zdravá od květu až po kořen
Možná o pampelišky jen okem zavadíte. Možná si i vzpomente, jak jste si z nich dělali píšťalky a věnečky. Tahle rostlinka ale dokáže léčit a napravovat neduhy v našem těle.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka