Z pampelišek se dá vyrobit nejen med. Zkuste třeba pampeliškové kapary

19. květen 2021

Pampelišková sezona trvá vlastně od jara až do podzimu. Květy, listy i kořeny se v lidovém léčitelství používají už celé věky. My se tentokrát zaměříme na pampelišková poupata.

Vydejte seněkam na čistou louky a nasbírejte si je. Přes den, protože ráno byste nepoznali, co jsou poupata a co jen nerozvinuté květy.

Poupata se výborně se hodí na pampeliškové kapary. Originály jsou z poupat květů keře kapary trnité. Je to skutečná delikatesa.

Pampeliškové kapary vyrobíte tak, že poupata nejdříve omyjete a spaříte v cedníku, necháte okapat, prosolíte a zalijete je horkým octem – klasickým, jablečným či jemným vinným. V podstatě můžete použít i lák z okurek, pokud jste je už spotřebovali a nechcete lák vylévat.

Poupata by měla být v nálevu na chladném místě určitě dva týdny. Dbejte na to, aby byla ponořená, bylo by dobré je zatížit.

Falešné kapary můžete přidat do salátů, na pizzu i na těstoviny.

Spustit audio

Související