Z ochromené benešovské nemocnice bylo devět pacientů z JIP převezeno do jiných nemocnic

11. prosinec 2019 18:30

"Pacienti z JIP jsou převáženi do našich krajských nemocnic, aby měli maximální péči," říká hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová.

"V tuhle chvíli vše běží bez problémů, a zvládáme to vlastními silami. Personální posily nejsou nutné. O všechny pacienty na běžných lůžkových odděleních je postaráno. Kdy bude nemocnice opět v plném provozu, nelze zatím odhadnout. Nebude to v řádu hodin, ale já doufám, že to bude co nejméně dní," říká hejtmanka.

Benešovská nemocnice, která se stala v noci z úterý cílem kyberútoku, fungovala celou středu v omezeném provozu. Byly odloženy plánované operace a zákroky, pacienti objednaní na vyšetření byli přeobjednáni nebo přesměrováni do jiných nemocnic.

V důsledku útoku stále nelze v nemocnici spustit laboratorní a jiné přístroje včetně počítačové sítě. Na místě jsou IT specialisté z krajské policie, benešovští kriminalisté, policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu a pracovníci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Na otázku, zda by se mohlo jednat o útok motivovaný vydíráním, odpovídá hejtmanka: "Případ je v řešení policie, proto se k této otázce nemohu vyjadřovat. Vedení nemocnice již ráno podalo trestní oznámení na neznámého pachatele z důvodu obecného ohrožení."

Čtěte také

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120.000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor. Akcionářem nemocnice je Středočeský kraj.

Co je kryptovirus

Můžou ve velkém napadat počítače a šíří se hned několika způsoby - třeba ve formě přílohy e-mailu, nebo jako odkaz, který si mezi sebou pošlou uživatelé. Kryptovirus může zahrnovat oprávnění ke vzdálenému ovládání počítače, což znamená, že třetí strana, a to ať už je kdekoliv na světě, může nad strojem plně převzít kontrolu.

autor: JMys
Spustit audio