Z litoměřického muzea zmizelo nejméně devět tisíc vzácných předmětů

18. duben 2015

Devět tisíc položek. Tak dlouhý už je zatím seznam evidenčních čísel předmětů, které zmizely ze sbírek Oblastního muzea v Litoměřicích. Pracovníci muzea už dva a půl roku kontrolují depozitáře a na seznam stále připisují další chybějící předměty.

„Můžeme mluvit o zbraních, obrazech, cínu, porcelánu, hodinách a tak podobně,“ vyjmenovává ředitel muzea Tomáš Weisner exponáty, které postrádají v podsbírce společenských věd. Právě z ní chybí téměř třetina jejího obsahu a je tak nejvíc narušená. Pouze evidenční číslo 187 zbylo například po vzácném husitském kalichu…

„Myslím si, že znalci ho neocení tak vysoko, tak na sto tisíc. Ale historická hodnota bude o řád vyšší,“ naráží Tomáš Weisner na nevyčíslitelnou hodnotu zmizelých předmětů a dodává, že muzeum teď čekají i problémy s tvorbou nových výstav: „ Budeme si muset některé věci půjčovat. Ta trestná činost byla tak rozsáhlá, že ta sbírka je citelně zdevastovaná.“

Náročná inventura stále pokračuje. Jak potvrzuje ředitel muzea, dřívější způsob vedení evidence sbírek ji dost komplikuje: „Máme třeba tužkou záznam, že předmět byl půjčen do Rakovníka. Pracujeme s desetitisíci takových záznamů!

Podle Tomáše Weisnera to dokazuje hrubé porušení předpisů, které platí pro správu muzejního majetku. I to prověří policie stejně jako podezření ze spáchání trestných činů krádeže a zpronevěry.

Státní zástupce Josef Zronek říká, že předměty mizely z muzea postupně v průběhu několika let. „Nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o organizovanou skupinu. Ale nelze vyloučit, že se na tom podílelo více osob,“ říká.

Soudní znalci už v během pokračující inventury zmizelé předměty oceňují. Státní zástupce ale zatím nechce uvádět jejich hodnotu. „Znalecké hodnocení není kompletní, nerad bych v tomto sdátiu něco uváděl,“ míní.

Znalci pak stanoví celkovou škodu a na jejím základě bude vyšetřování případu pokračovat. To, kdy bude inventura hotová, nechce, vzhledem k její náročnosti, předjímat ani ředitel muzea, ale tvrdí, že by to mohlo být v následujících třech měsících.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio