Z bývalých kasáren v Bílině budou sklady. Město prodalo areál teplické firmě JTH

18. květen 2017

Areál bývalých kasáren v Bílině na Teplicku přestane chátrat. Město ho prodá teplické firmě JTH za odhadní cenu – za 3 miliony 650 tisíc korun. Byla to jediná nabídka, která splnila kritéria. Vedení města prodej v zastupitelstvu prosadilo těsnou většinou, ozývaly se ale i hlasy proti. Firma tam chce postavit skladiště, musí ale splnit řadu podmínek města.

Jednou z podmínek města bylo, že nový vlastník nechá zdemolovat zchátralou hlavní budovu do 4 měsíců od převodu. Musí také vybudovat příjezdovou komunikaci do přilehlého sběrného dvora a do 4 let od získání stavebního povolení na místě sklady vybudovat. Po jejich dokončení ještě po dobu minimálně 5 let udržovat nejméně 20 pracovních míst. Nesplní-li některou z podmínek, dostane pokutu 10 milionů korun.

Skupina JTH se vše zavázala dodržet s tím, že tam chce postavit sklady, ve kterých by mělo najít práci nejméně 50 lidí z města a okolí. Investice do celého projektu budou podle stavebního ředitele JTH Martina Skleničky nejméně 170 milionů.

Vizualizace budoucí podoby skladů v Bílině

Kromě JTH se o areál zajímala i firma Speciální stavby Most. Hodnotící komise ale její nabídku vyřadila, protože nebyla v souladu s územním plánem. Firma totiž chtěla areál využívat jako parkoviště, což podle vedoucího odboru investic Jaroslava Bureše není možné.

Proti prodeji kasáren firmě JTH se postavil například komunistický zastupitel Pavel Prchal. Argumentoval tím, že vyřazená firma nabízela za areál cenu 7 milionů a 300 tisíc korun, tedy téměř dvojnásobek než JTH, a také s tím, že podle něj parkoviště v lokalitě chybí.

Proti prodeji hlasovali i zastupitelé TOP09 – Pavel Pastyřík námitky shrnul tak, že podle nich sklady nepřinesou městu žádnou další hodnotu a zvýší se doprava. JTH sice odhaduje, že by tam jezdilo jen zhruba 10 kamionů denně, tomu ale TOP09 nevěří.

autor: hau
Spustit audio