Wolf Lost In the Poem, folková alternativa pro náročné

27. únor 2018

Wolf lost in the poem - pozoruhodná a poněkud náročnější muzika je patrně to nejprogresivnější, nejodvázanější, zvukově nejjedovatější a hudebně nejoriginálnější, co v našem žánru v současné době můžeme slyšet.

Ano, klidně veďme debaty, jestli je tohle ještě folk či nějaká alternativa, ale upřímně řečeno jedním z charakteristických žánrových prvků je důraz na to, jak jsou písně a tvorba vázány na osobnost a věrohodnost svého tvůrce.

Písničkář Honza Žamboch, držitel dvou Andělů za alba své takřka rodinné kapely Žamboši, autor pozoruhodného projektu instrumentálních skladeb Guitar and forest natočených v přírodě, kytarový ekvilibrista, básník a vsetínský lesník v jedné osobě, se v poslední době začal objevovat na klubové scéně s programem Wolf Lost In the Poem - čili Vlk ztracený v poezii, konkrétně ženské poezii - v básních ryze od autorek.

Album Nepřipoutaný, které je v tuto chvíli opět nominováno na žánrového Anděla, je poněkud rozporuplně přijímáno, především těmi, co jsou přesvědčeni o tom, že mají rádi tradiční Folkovou, Country či Trampskou.

Není to zorvna hudba pro každého, ale v rozhovoru s Honzou Žambochem možná najdete způsob jak naslouchat, pak třeba také prožijete ten intimní dotek "ženské poezie", což samo o sobě zní lákavě, nejen jako dobrodružství ve světě hudby.

K tomu přidáme kalendárium nabité písňovými vzpomínkami na Wabi Ryvolu, Karla Kryla a třeba Pavlínu Braunovou.

Spustit audio