Waldorfská škola v Semilech znovu přijala do výuky i žáky bez antigenních testů. Ředitel se vyjádřil na webu školy

15. duben 2021 12:21
Zprávy

Do lavic ve waldorfské základní škole v Semilech ve čtvrtek 15. dubna znovu usedli i žáci bez antigenních testů. Rodiče tam dostali na výběr: svoje děti nechat testovat mohou, ale nemusejí. Ředitel školy Ivan Semecký uvedl na školních webových stránkách, že škola nemá fungovat jako testovací centrum a že děti mají právo do školy chodit. Podle krajské hygienické stanice škole hrozí pokuta až 3 miliony korun.

Čtěte také

Podle zjištění naší redaktorky, která situaci sledovala přímo v Semilech, byla situace ve čtvrtek stejná jako v pondělí. Na místo dorazili hygienici, kteří předali řediteli školy Ivanu Semeckému protokol, vypracovaný po pondělní kontrole, k protokolu se teď může ředitel vyjádřit, podat námitky. Hygienici dorazili také proto, aby zjistili, jestli už se testovalo plošně, nebo opět jen částečně.

Jestli pana ředitele odvolají, tak je mi to líto, on dělá jen to, co si myslí, že je nejlepší pro ty děti...
maminka jednoho z žáků waldorfské školy v Semilech

Škola na otestování všech dětí netrvá

Podle všeho chce vedení školy dát rodičům možnost volby. Ředitel waldorfské školy Ivan Semecký se odmítá už od pondělí k celé věci vyjádřit, naše redaktorka ho oslovila třikrát, třikrát ji ale s omluvou odmítl, že nic komentovat nechce. Vedení školy uvedlo na webu, že nechce fungovat jako testovací centrum, škola má prý učit a ne testovat. 

„Jsem za to panu řediteli velice vděčná, ty testy považuju za nevypovídající, moje děti jsou netestované,“ uvedla maminka dětí, které školu navštěvují. „Jestli pana ředitele odvolají, tak je mi to líto, on dělá jen to, co si myslí, že je nejlepší pro ty děti,“ dodala jiná z maminek. Situaci komentovali rodiče, kteří test pro svoje dítě nechtějí, ale i ti, kteří dítě testovat nechali, mají prý rádi svobodné uvažování a alternativy.

Co na to hygiena a město?

Čtěte také

Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Liberci, Vladimíra Valenty porušila škola hned dva zákony: „Jedná se o možné porušení jednak pandemického zákona, a jednak i zákona o ochraně veřejného zdraví,“ upřesnil.  Za to jí teď hrozí pokuta, a to ve výši až 3 miliony korun.

Ředitel Valenta ve středu 14. dubna informoval o tom, že přesná výše pokuty se bude odvíjet mimo jiné od toho, co tady hygienici zjistí ve čtvrtek 15. dubna; i pokud už by se testovalo normálně, podle nařízení, nehrozila by tak velká pokuta. Pokutu má zaplatit škola.

Pokud jde o personální stránku věci, hygiena nemůže ředitele školy za přečiny odvolat, to může udělat město, coby zřizovatel. Jestli k tomu může dojít, nechtěla starostka Semil Lena Mlejnková ze Starostů pro Liberecký kraj komentovat. Uvedla, že k celé věci se v pondělí sejde rada města.

Spustit audio

Související