Vznik Československa a život v provincii DeutschBöhmen ukazuje výstava v mosteckém muzeu

18. říjen 2018

Vznik Československa v roce 1918 nebyl na Mostecku vítán tak, jako například v Praze. Ještě v listopadu Češi v Mostě na mnoha místech nesměli vyvěsit československé prapory. Po 1. světové válce totiž na severozápadě Čech vznikla provincie DeutschBöhmen.

Němci žijící v pohraničí se tak chtěli připojit k Rakousku a Most musela nakonec dobýt Československá armáda. Okolnosti vzniku republiky na Mostecku ode dneška ukazuje výstava v Oblastním muzeu v Mostě.

Vznikem republiky v roce 1918 se teď na podzim zabývají muzea v Mostě, Chomutově i Lounech. Návštěvník tak dostane ucelený obraz o tom, co provázelo vznik republiky v každém z těchto okresů.

Výstava Mostecko 1918, Vznik ČSR a provincie Detschböhmen

„Jde o společný projekt tří muzeí s tím, že každé z nich posvém prezentuje události roku 1918 ve svém regionu, ale zároveň je výstava propojena různými tematickými linkami tak, aby to návštěvníkovi, který se přijde podívat z jednoho muzea do druhého, dobře navazovalo,“ vysvětluje Michal Soukup, ředitel Oblastního muzea v Mostě.

Výstava Mostecko 1918, Vznik ČSR a provincie Detschböhmen potrvá v mosteckém oblastním muzeu do konce března příštího roku.

autor: jbe
Spustit audio

Související