Vyzkoušejte elektrický zubní kartáček. Se správnou technikou čištění zubů je lepší než obyčejný

Není nad praktické dárky. Jedním z nich může být například elektrický kartáček, který je poslední dobou velkým hitem nejen u dospělých, ale také u dětí. Je ale důležité dbát na poučky v návodu a na rady odborníků.

„Pokud si umím zuby čistit, nebude mi to dělat takový problém. Někdy je ale zapotřebí to s někým prokonzultovat,“ upozorňuje dentální hygienistka Petra Křížová.

Je důležité nechat kartáček udělat jeho práci za nás. Neměli bychom tudíž při čištění zubů zasahovat do samotného procesu, tlačit na kartáček nebo dělat zbytečné pohyby – tím se účinnost elektrického kartáčku vytrácí.

Musíme si ale také dát pozor, pro koho tento nástroj chceme pořídit. Obdarovaný se nemusí cítit komfortně, nebo se ho může bát, a tak může nechat ležet dárek ladem někde v rohu skříně.

Elektrický zubní kartáček je skvělým pomocníkem pro děti. Navíc, pokud je nějak tematicky potištěn nebo je přípojek k mobilní aplikaci, která udělá z rutinního čištění zubů zábavu. Může se ale opět stát, že si bude dítko čistit zuby špatně – pak si s ním může i ublížit.

„Určitě je dobré si pořídit kartáček se senzorem tlaku. Ten vám ukáže, jestli na něj moc netlačíte. A pokud ano, přestane pracovat,“ říká dentální hygienistka.

Na trhu najdeme dva druhy kartáčků. „Máme tu takové ty kulaté, a pak tu máme sonické kartáčky,“ představuje Křížová.

U každého druhu je použití trochu jiné, proto je podle hygienistky dobré si nechat poradit. Určitě je dobré se koukat na kvalitu a cenu. Ne vždy platí, že co je drahé, musí být dobré.

Pokud se chcete dozvědět ví, můžete si pustit celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu. Přejeme vám pohodový poslech!

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související