Vyzkoušejte červenou čočku. Je sytá, zdravá a… nenadýmá!

23. březen 2023

Jestli se bojíte čočky, protože nadýmá, tak je to zbytečné. Stačí začít vařit červenou čočku – po té takové problémy mít nebudete.

Červená čočka nejen že výborně chutná a obsahuje hodně cenných látek, ale hlavně nenadýmá – je totiž zbavená slupky. Nemusíte ji proto předem namáčet, a přesto je už po 20 minutách vaření hotová. Změní svojí barvu do žluta a celkem rychle se rozvaří, to ale v polévce, salátu, kaši nebo v pomazánce nevadí.

Mohou si ji dát děti i těhotné ženy. Má vysoký obsah vlákniny, zinku, vápníku, hořčíku, železa i vitamínu D. Udržuje vyrovnanou hladinu krevního cukru, a tak vám po čočce k obědu zas tak rychle nevytráví.

Vegani a vegetariáni se bez červené čočky neobejdou, protože je v ní i dost rostlinných bílkovin. Pojídáním červené čočky navíc podpoříte činnost střev a přispějete ke snížení hladiny cholesterolu.

A teď si připravíme karbanátky po indicku: loupanou červenou čočku uvařte doměkka a sceďte. Pórek nakrájený na malé kousíčky, nahrubo nastrouhanou mrkev a čočku promíchejte v míse.

Přidejte vejce, sůl, pepř, kari, prolisované stroužky česneku a lžičku petrželky. Zahustíte strouhankou, utvoříte placičky, které ještě obalíte ve strouhance a osmažíte na oleji. Jídlo na talíři ozdobte čočkou Beluga. Pá černou barvu, jemnou chuť a nerozvaří se – právě proto se s ní zdobí talíře i saláty.

Spustit audio

Související

  • Čočka s dýní

    Jídlo pro vegetariány a masojídci si přidají třeba orestované kousky kuřecího masa.        

  • Čočka a kroupy

    Znáte to – hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den. Uvidíme, jestli to bude chytřejší, když hrách vyměníme za čočku.

  • Čočka a chorizo

    Chorizo je španělský sušený salám z vepřového masa se silnou dávkou česneku a papriky.