Využití bývalého kulturního centra Corso v ústeckém Krásném Březně mohou ovlivnit i sami obyvatelé

22. červen 2022 10:01

Obyvatelé Krásného Března v Ústí nad Labem můžou svými nápady ovlivnit budoucí využití chátrajícího kulturního zařízení Corso. Město připravuje rekonstrukci části objektu, který mu patří. Původní plány se ale zřejmě změní a spolek Krásné sousedění by chtěl, aby vedení města znalo i názory místních obyvatel.

„Veřejné WC, pódium, místo pro sezení. To jsou nápady, které jsem od lidí posbírala,“ ukazuje Martina Johnová z veřejného sálu Hraničář a dodala: „Asi všem dětem tam chybí primárně také nějaká klubovna.“

„Lidé by tam určitě chtěli znovuobnovit knihovnu – to zaznívalo celkem, často. Padla tam i třeba kavárna,“ doplnil další tipy Aleš Bárta ze spolku Krásné sousedění v Krásném Březně.

Nápady lidí na využití Corsa utřiďují architekti a urbanisti

Odborníci z platformy Spolka v těchto dnech všechny nápady utřiďují. „Aktuálně probíhá workshop designu různých scénářů budoucnosti, který bude testovat to, jak je možné to, co jsme objevili, zakomponovat do toho reálného prostoru,“ doplnila architektka Viktória Mravčáková.

Při projektování rekonstrukce město počítalo s obnovou divadelního sálu i dalšími prostory pro veřejnost.

„Počítali jsme tam třeba i s některými prostory pro neziskové organizace a podobně. Původně tam ale měl být Metropolnet, který tam ovšem zřejmě nebude,“ shrnul náměstek ústeckého primátora Pavel Tošovský z ODS.

Nebude tam ani plánované operační středisko městské policie – to podle jejího ředitele Pavla Bakuleho vznikne ve služebně Na Nivách v Předlicích.

Rekonstrukce Corsa by měla stát půl miliardy

Rekonstrukce Corsa může ještě narazit na vysoké náklady. „Celková rekonstrukce vychází na půl miliardy korun, takže to bude otázka pro celé zastupitelstvo, jestli a v jaké míře se do toho pustíme. Názory lidí na využití všech budov jsou určitě zajímavé, ale ať se zeptají těch lidí, jestli by třeba na tu rekonstrukci přispěli – to se obávám, že ani ne,“ uvedl Tošovský.

„Tak to je zajímavé. Místní spolky jsou připraveny pomoci městu tento středobod Krásného Března oživit. Určitě to ale nebude finančním příspěvkem,“ reagoval na slova náměstka Tošovského Aleš Bárta.

Spustit audio

Související