Vystudovala astrofyziku na Ukrajině, teď dělá servírku v jedné z ústeckých restaurací

17. květen 2022

Ke konci dubna našlo v Česku zaměstnání zhruba 50 000 lidí z válkou zasažené Ukrajiny. Vyplývá to z posledních dat o nezaměstnanosti od úřadů práce. Po příchodu do Ústí nad Labem hledala práci i 22letá Bohdana. Vystudované astrofyzičce pomohla její sestra, která už několik let pracuje v jedné z ústeckých restaurací a domluvila tam místo i pro ni.

„Tady je moje sestra, t už tu je dva roky – bydlí tu s dětmi. Proto, když začala na Ukrajině válka, mi volala s tím, že musím přijet,“ vzpomíná 22letá Bohdana, která po příchodu do Ústí nad Labem našla práci v jedné z klíšských restaurací.

Zákazníci se podle jejich slov často ptají, odkud pochází. „Ptají se, jestli jsem Slovenka, nebo Ukrajinka. A když se dozvědí, že Ukrajinka, tak je hodně zajímá, jak se mi tady vede – v Ústí, v Česku, v práci,“ popisuje.

V restauraci si novou kolegyni pochvalují

V Česku je Bohdana zhruba 2,5 měsíce. Sebou si přivezla zkušenost s obsluhováním lidí z doby, kdy studovala univerzitu ve Lvově.

Se začátkem v restauraci na ústecké Klíši pomáhal vystudované astrofyzičce Bohdaně Marek Javořík. Podle něj jde o šikovnou kolegyni: „Za barem umí všechno – drinky se naučila strašně rychle. Lidé ji berou, i když vidí, že tam ještě trochu nějaká bariéra je, že občas ještě trochu v nějakých slovech tápe,“ popisuje s úsměvem Marek Javořík.

Podle jeho kolegy Jana Vosyky je na pracovníky z Ukrajiny spolehnutí: „Tím, jak jsme získali zkušenosti, tak víme, jak dělají, jak jsou učenliví. Chtějí chodit do práce kdykoliv – nemají problém.“

V restauraci se snaží lidem z Ukrajiny pomáhat od začátku válečného konfliktu.

„Byla celou dobu sbírka, kam se svážely věci, kam jezdili lidi – nakonec jsme tam sebrali zhruba 40 palet jídla, hraček, oblečení. To bylo strašně fajn. A vlastně, když odjížděl ten konvoj od Marka, tak se plno dodávek natahalo od nás,“ dodává Jan Vosyka s tím, že na pomoc Ukrajině šlo i 10 korun z každého jídla, které v restauraci prodali.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související