Výstava o poválečné historii dřevěných hraček začíná v mosteckém muzeu

3. září 2021

Pro Krušné hory není typická jen hornická činnost, ale také výroba dřevěných hraček. Po druhé světové válce ale z českého pohraničí musela odejít drtivá většina německých řezbářů a majitelů hračkářských dílen. Poválečnou historii krušnohorské dřevěné hračky nově mapuje výstava Dřevěné drahokamy Krušných hor. Od 3. září je k vidění v Oblastním muzeu a galerii v Mostě.

„To, co tady vidíte, jsou na jedné straně reprezentativní příklady toho, co se dochovalo, na straně druhé je to ale skoro všechno, co jsme sehnali,“ ukazuje na dřevěné hračky ve vitrínách ředitel Oblastního muzea a galerie v Mostě Michal Soukup.

Jak popisuje, cesta ke svědectví o poválečné výrobě dřevěných hraček v Krušných horách byla nečekaně náročná.

„Představovali jsme si, že přijdeme do archivu, tam, bude ohromné množství kartonů, ze kterých vybádáme úplně všechno. Totéž jsme očekávali v archivu firmy Pragoexport, ale opak se ukázal pravdou,“ dodává Soukup.

Dřevěných hraček z poválečného Čskoslovenska zůstalo jen velmi málo

Drtivá většina dokumentů z jakéhokoli období poválečné výroby už zkrátka neexistuje.

„Po privatizacích a po té společenské změně v roce 1990 zmizela řada archiválií. Nikdo ty hračky nesbíral, protože v té době ještě nebyly tak staré – v muzejních sbírkách jich je proto jen velice málo,“ konstatuje ředitel Oblastního muzea v Mostě Michal Soukup.

Expozice nabízí i pohled na saskou stranu hor a tamní poválečnou výrobu hraček. V porovnání s tou českou byla mnohem větší, pestřejší a nápaditější.

Hračky z Krušných hor

„Na německé straně zůstaly ty fabriky zachovány – ta tradice tam pokračovala. Věnovali se tam i tvorbě nových modelů hraček. Na naší straně se prakticky po celé to období vyráběly hračky úplně stejné – typické zatloukací stolky Tivoli, skládací krabičky, a s tím si ta firma Dehor, která se nakonec stala jediným nositelem hračkářské výroby na naší straně, vystačila až do konce socialismu,“ přiblížil poválečnou historii českého a německého hračkářství Soukup.

Výstava tak nabízí sice zlomek celkové produkce krušnohorských dřevěných hraček, obzvláště ty českého původu jsou ale skutečnými unikáty.

Nudit se nebudou při procházení výstavy děti ani dospělí. V dětském koutku si mohou děti stavět, montovat a skládat z všemožných variant dřevěných kostek a šroubů i kol. Ti starší pak mohou využít množství dotekových obrazovak s hrami a kvízy.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související