Výstava náhrobků před ústeckým muzeem má upozornit na opuštěné německé hroby v pohraničí

9. srpen 2021 13:53

V pohraničí je celá řada opuštěných německých hrobů nebo zaniklých hřbitovů. Jeden z nich je v Zubrnicích na Ústecku. V roce 1968 ze hřbitova odstranili hroby německých obyvatel, kteří byli po válce odsunuti. Lidé si teď část náhrobků můžou prohlédnout na silnici před muzeem v Ústí nad Labem.

„Ostatky zůstaly na místě, terén se srovnal a ty kamenné části byly k torzu mlýna na Lučním potoce,“ říká kurátor Muzea v přírodě v Zubrnicích Karel Konopka.

Náhrobky budou před muzeem ještě skoro tři týdny – pak je stěhováci odvezou zpátky do Zubrnic.

„Stanou se tam součástí takového provizorního lapidária kolem kostela Sv. Máří Magdalény, kam bylo dosud symbolicky umístěno několik náhrobků,“ doplnil Konopka.

Opuštěné hroby dodávají hřbitovům zvláštní atmosféru. Historik ústeckého muzea Martin Krsek by chtěl právě jejich prostřednictvím vyprávět i historii města.

Rodina Wolfrumovy prapravnučky při návštěvě Ústí nad Labem

„Máme co ukázat, protože ty naše hřbitovy v sobě nesou specifickou stopu osídlení německy mluvícím obyvatelstvem. Hřbitovy jsou plné starožitných náhrobků různých stylů – secese, expresionismu, či historizujících stylů. Navíc je tam spousta nápisů – příběhů o tom, jak a kde ti lidé žili. Na některých těch osobnostech pak jde ukazovat i dějiny města – třeba v Krásném Březně jsou to Wolfrumovi – rodina, která do města nechala přivézt první parní stroj – bylo to roku 1852. Založila také první noviny,“ přibližuje Krsek.

Právě hrobka rodu Wolfrumů patří mezi šestici těch, o které se nikdo nehlásí, a které chce město převzít.

„Nelze to opravit všechno naráz, tak se budeme snažit využít i dotačních titulů – jednak z ministerstva kultury, jednak i z Ústeckého kraje, a postupně tyto stavby, které jsou často velmi pěkné, budeme dávat do dobrého stavu,“ řekl náměstek primátora Pavel Tošovský z ODS.

Návrh na převzetí hrobek předloží Tošovský zastupitelům zřejmě v září.

Spustit audio

Související