Výstava Klášterecké retro láme návštěvnické rekordy. Ukazuje příběhy a vyvolává nostalgii

15. leden 2016

Tři stovky fotografií z let 1945 až 1989 ze soukromých sbírek obyvatel Klášterce nad Ohří dalo vzniknout výstavě, která láme návštěvnické rekordy.

„Naším zájmem bylo přestavit hlavně stavební proměny jednotlivých částí města a přivítali jsme i zajímavé fotografie z běžného života lidí, které dnes vyvolávají nostalgické vzpomínky na léta minulá,“ říká kurátorka výstavy Vlasta Fišrová.

Právě fotky ze života tak nějak přebily fotky stavebních proměn města. „Centrum je skoro stejné. Jen tady je vidět historické schody vedoucí od kostela ke vstupu do zámecké zahrady,“ popisuje Fišrová jeden z mála panelů, věnovaných právě stavebním proměnám.

Na dalším je požár kina, které dnes na náměstí nahradila novostavba veřejných záchodků. Jinak jsou ale všude lidé. „Na pozadí těch fotek z průvodů, spartakiád nebo akcí Z je pochopitelně vidět i proměny města,“ vysvětluje kurátorka. Podle ní jsou ale lidské osudy a příběhy mnohem poutavější než fotky domů před a po. A zájem lidí dokládá, že má pravdu.

Výstava Klášterecké retro

„Přicházejí i třídy ze škol, pro které mohou být dokumentární fotografie ze života rodičů či prarodičů přínosem k poznání ne až tak dávných dějin. A přitom spartakiádní či prvomájové průvody naše děti dnes již neznají. Změnila se také móda, automobilismus a některé možnosti trávení volného času,“ říká Radka Hodicová z kláštereckého městského úřadu.

Zájem veřejnosti je tak velký, že galerie kryt bude mít po dobu výstavy otevřeno zcela mimořádně i v neděli.

Jsou tu fotky před i poválečných dětí. „Jedna školka, jen jiná doba,“ říká Fišrová. Zatímco před válkou se o děti staraly jeptišky, po válce je nahradily učitelky.

„Uniformy se mění, ale lidi zůstávají stejní.“ Podle Fišrové je poselstvím výstavy fakt, že historii měst píší lidé. Nejen ti vlivní a významní, ale i obyčejní nebo dokonce podivní hrdinové své doby. Na Kláštereckém retru mají své místo všichni.

Výstavu, která se koná v Galerii Kryt a klášterecké knihovně, můžete navštívit až do 29. února.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio